Alle blogs

Schitterende wijnen, goede volumes en dalende prijzen!

Door Xavier Kat, 03 May 2024

Guffens: "Dit wijnjaar 2023 heeft in zijn eentje alle risico's van de klimaatverandering geconcentreerd en zal een mijlpaal zijn, zowel kwalitatief als kwantiatief."

We zitten niet in de Mâconnais bij Verget of op Domaine Guffens-Heynen, ook niet in Barsac op Château Closiot of bij Les Tourettes in de Lubéron. Nee, we proeven alle wijnen dit keer in Parijs. Van 12 tot 14 februari vindt in de Franse hoofdstad de internationale wijnbeurs Vinexpo plaats, waar importeurs vanuit de hele wereld op afkomen. Jean-Marie Guffens heeft voor hem en zijn gevolg een appartementje gehuurd, waar hij al zijn importeurs uitnodigt om het nieuwe jaar (dat nog op vat ligt) te komen proeven. Dat scheelt iedereen een hoop tijd en gereis. Vele tientallen vatmonsters heeft hij voor de gelegenheid afgevuld en vullen gedeeltelijk het appartement. Al bij binnenkomst ruik je de wijn. Het is een originele, dynamische en vooral ook functionele setting. Ons proefteam bestaat naast mijzelf uit Yves van Maren en Job Joosse. Verder proeven we natuurlijk met Jean-Marie en zijn rechterhand, Julien Desplans. Daarnaast hebben we het genoegen dat Stephen Browett en zijn inkoper Thomas Parker van het Engelse Farr Vintners ook aanwezig zijn. Farr en Okhuysen zijn de oudste klanten van Jean-Marie en na al die jaren kent iedereen elkaar inmiddels. Zoals altijd staat ons een reusachtige proeverij te wachten van bijna vijftig wijnen, waarbij iedere wijn geconcentreerd wordt geproefd en van de nodige informatie wordt voorzien. Regelmatig concurreren Farr en Okhuysen met elkaar om de gewilde hoeveelheden van precies dezelfde voorkeurswijnen, maar Jean-Marie stelt ons gerust; de volumes in 2023 zijn in orde. Er is genoeg voor beide. Maar op het moment van reserveren blijkt dit toch niet voor alle cuvées het geval; de vraag naar de wijnen van Jean-Marie en zijn team is dit jaar zeer groot. Niet zo gek gezien de hoge kwaliteit in combinatie met dalende prijzen…

Betere prijzen

Dat de prijzen dalen komt voort uit het feit dat deze – door schaarste – de laatste jaren flink zijn gestegen. Door vorst, hagel, ziektedruk, droogte etc. waren de voorgaande oogsten klein tot zeer klein, terwijl de wereldwijde vraag juist toenam. Met name in de Côte d’Or (de wijngebieden rondom Beaune en Nuits-St-Georges) stegen de prijzen enorm. Als gevolg daarvan nam de vraag naar de wijnen uit de Mâconnais flink toe, waardoor ook hier de prijzen begonnen te stijgen. Zeker druivenkopers als Verget kregen hiermee te maken. Omdat Guffens het met deze prijsstrategie van de boeren niet eens was, leverde hij het afgelopen jaar al flink wat marge in om niet té duur te worden. Maar in 2023 zijn we op het punt gekomen dat prijzen dus weer gaan dalen; de geoogste volumes van 2022 en 2023 zijn groter, waardoor de schaarste een stuk minder is. Bovendien is de markt, door toedoen van de hoge prijzen, het afgelopen jaar ook gekalmeerd. Voor ons liefhebbers is dat natuurlijk fantastisch, want tegen dezeprijzen drinken we deze topwijnen weer met extra plezier!

Hoge kwaliteit

Met de milde winters die tegenwoordig meer regel zijn dan uitzondering is het risico op voorjaarsvorst tijdens de uitloop van de knoppen flink toegenomen. Maar in 2023 bleef dit de Bourgogne grotendeels bespaard. De warme lente zorgde voor een vroege uitloop en ook de bloei kwam vroeg en verliep voorspoedig. Een grote oogst lag daarmee in het verschiet. Zeker omdat periodes van regenval en mooi weer elkaar afwisselden. De zomer kwam met mooi weer, zonder dat de dagen te heet werden. De verkleuring van de druiven begon al eind juli. Tot zover verliep alles perfect. Maar eind augustus kreeg Frankrijk te maken met een hittegolf met zeer hoge temperaturen. Het versnelde de rijping. Ieder perceel, iedere wijngaard reageerde hier anders op, maar in algemene zin kunnen we stellen dat – doordat de watervoorraden in de bodems doorgaans goed waren – het jaar niet wordt getypeerd door hitte, maar eerder door terroir. Wel zorgde de hitte voor ‘blokkering’ van de rijping en een concentratie van de druiven. Een potentieel grote oogst werd daarmee gereduceerd tot een normaal volume. Door het uitblijven van regen in deze periode bleef het suikerniveau relatief laag, waardoor het alcoholniveau van de wijnen uiteindelijk niet hoog uitvalt en de wijnen een zeer goed evenwicht hebben. 

Altijd levendig en in balans

De serie wijnen van Verget die we proeven, is uitmuntend. Eigenlijk is iedere wijn raak. Natuurlijk proeven we van eenvoudigere herkomst tot complexe cru’s, maar alle wijnen worden gekenmerkt door balans, frisheid en rijpheid. Wanneer we de wijnen van Guffens- Heynen proeven wordt iedereen stil. De wijnen vragen om aandacht en respect; wat een rijkdom, gulheid, complexiteit en gelaagdheid, maar altijd levendig en in balans. Je vraagt je af hoe Jean-Marie het telkens weer voor elkaar krijgt…; deze wijnen overstijgen alles. Vergeten we bijna de wijnen van Tourettes en Closiot; ook hier een duidelijke signatuur van de meester, met als hoogtepunten een absoluut sensationele C de Sec en Tinus Chardonnay Plateau de l’Aigle die zich nog het best laat omschrijven als een kleine bâtard-montrachet. Niet eens zo klein trouwens…

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod