Door Anne-Ruth Dekker, 28 november 2024
Duur 25 minuten + minimaal 4 uur wachttijd
Ingrediënten voor de panna cotta (4 personen)
450 ml slagroom
50 gram witte chocolade
50 gram kristalsuiker
10 gram amandelschaafsel
3 blaadjes gelatine
2 verse vijgen
1 vanillestokje
Eventueel wat eetbaar bladgoud als decoratie
Ingrediënten voor de chocoladeganache
75 gram pure chocolade
75 ml slagroom
1 eetlepel maple syrup of honing
Snufje zout
Materiaal
Timbaaltjes met een diameter van 8 centimeter
Tip 1: de panna cotta kun je heel goed de dag van tevoren al maken.
Tip 2: wil je extra uitpakken? Decoreer de panna cotta dan met eetbaar bladgoud.
Bereiding
1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg uit het stokje. Doe de slagroom in een steelpannetje. Voeg het vanillemerg, het vanillestokje en de suiker toe aan de slagroom. Zet het pannetje op middelhoog vuur en roer het goed door. Breng het geheel zachtjes aan de kook.
2. Week ondertussen de gelatineblaadjes vijf minuten in koud water. Leg elk blaadje in een apart kommetje, zodat het genoeg water kan opnemen. Knijp na vijf minuten de blaadjes uit.
3. Snijd de witte chocolade in stukjes. Zet het vuur uit en voeg de blaadjes gelatine en de witte chocolade toe. Roer goed totdat de chocolade is gesmolten en de gelatine helemaal is opgenomen. Haal het vanillestokje eruit en schenk het roommengsel in vier timbaaltjes en laat afkoelen. Zet de timbaaltjes daarna in de koelkast en laat ze minstens vier uur of zelfs een hele nacht opstijven.
4. Doe de pure chocolade in stukjes, de slagroom en de maple syrup of honing in een steelpannetje. Zet het steelpannetje op laag vuur en laat de chocolade smelten. Zet het vuur uit en roer het mengsel tot een gladde en glanzende textuur.
5. Snijd de verse vijgen in vieren. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Dompel de timbaaltjes tot de rand in een kom met warm water en houd het daar vijf seconden in. Draai de timbaaltjes dan één voor één om boven een bord en schud voorzichtig om de panna cotta eruit te laten vallen. Lukt dit niet? Dompel de timbaaltjes dan nog wat langer in het warme water.
6. Serveer de panna cotta met wat chocoladeganache eroverheen, de verse vijgen, wat amandelschaafsel en eventueel wat eetbaar bladgoud.
per fles
bij 6
flessen,
17.25
15.95
per fles
per fles
bij 6
flessen,
19.50
18.10
per fles
per fles
bij 6
flessen,
23.50
21.90
per fles