Alle blogs

Panna cotta met chocolade ganache en verse vijgen

Door Anne-Ruth Dekker, 28 november 2024

Duur 25 minuten + minimaal 4 uur wachttijd

 

Ingrediënten voor de panna cotta (4 personen)

450 ml slagroom

50 gram witte chocolade

50 gram kristalsuiker

10 gram amandelschaafsel

3 blaadjes gelatine

2 verse vijgen

1 vanillestokje

Eventueel wat eetbaar bladgoud als decoratie

 

Ingrediënten voor de chocoladeganache

75 gram pure chocolade

75 ml slagroom

1 eetlepel maple syrup of honing

Snufje zout

 

Materiaal

Timbaaltjes met een diameter van 8 centimeter

 

Tip 1: de panna cotta kun je heel goed de dag van tevoren al maken.

 

Tip 2: wil je extra uitpakken? Decoreer de panna cotta dan met eetbaar bladgoud.

 

Bereiding

1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg uit het stokje. Doe de slagroom in een steelpannetje. Voeg het vanillemerg, het vanillestokje en de suiker toe aan de slagroom. Zet het pannetje op middelhoog vuur en roer het goed door. Breng het geheel zachtjes aan de kook.

2. Week ondertussen de gelatineblaadjes vijf minuten in koud water. Leg elk blaadje in een apart kommetje, zodat het genoeg water kan opnemen. Knijp na vijf minuten de blaadjes uit.

3. Snijd de witte chocolade in stukjes. Zet het vuur uit en voeg de blaadjes gelatine en de witte chocolade toe. Roer goed totdat de chocolade is gesmolten en de gelatine helemaal is opgenomen. Haal het vanillestokje eruit en schenk het roommengsel in vier timbaaltjes en laat afkoelen. Zet de timbaaltjes daarna in de koelkast en laat ze minstens vier uur of zelfs een hele nacht opstijven.

4. Doe de pure chocolade in stukjes, de slagroom en de maple syrup of honing in een steelpannetje. Zet het steelpannetje op laag vuur en laat de chocolade smelten. Zet het vuur uit en roer het mengsel tot een gladde en glanzende textuur.

5. Snijd de verse vijgen in vieren. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Dompel de timbaaltjes tot de rand in een kom met warm water en houd het daar vijf seconden in. Draai de timbaaltjes dan één voor één om boven een bord en schud voorzichtig om de panna cotta eruit te laten vallen. Lukt dit niet? Dompel de timbaaltjes dan nog wat langer in het warme water.

6. Serveer de panna cotta met wat chocoladeganache eroverheen, de verse vijgen, wat amandelschaafsel en eventueel wat eetbaar bladgoud.

2018 Monbazillac

2018 Monbazillac

Château Vari

0.75l

15 30

per fles bij 6 flessen,
16.95 15.80 per fles

2021 Pedro Ximénez de Añada - Montilla-Moriles

2021 Pedro Ximénez de Añada - Montilla-Moriles

Bodegas Alvear

0.375l

15 50

per fles bij 6 flessen,
17.25 15.95 per fles

2023 Moscato d'Asti

2023 Moscato d'Asti

I Vignaioli di S. Stefano (Ceretto)

0.75l

16 75

per fles bij 6 flessen,
18.60 17.25 per fles

2023 Rosé pétillant demi-sec - Bugey Cerdon

2023 Rosé pétillant demi-sec - Bugey Cerdon

Domaine Renardat-Fache

0.75l

17 50

per fles bij 6 flessen,
19.50 18.10 per fles

2009 Vouvray Grande Réserve Moelleux

2009 Vouvray Grande Réserve Moelleux

Vignobles Brisebarre

0.75l

20 90

per fles bij 6 flessen,
23.50 21.90 per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod