Een nieuw jaar, een nieuwe editie van Vinée Vineuse en dus ook weer een nieuwe bijeenkomst van ons proefpanel. Terwijl iedereen een plek aan tafel zoekt en de laatste wijnnieuwtjes doorneemt, valt Job meteen maar met de deur in huis: “Vanavond draait het om NBC. Nothing but chardonnay, acht verschillende om precies te zijn.” Er klinkt instemmend gemompel. Ralph: “Oh chardonnay! Kat in ’t bakkie.” Job, naast panelleider tevens trendwatcher op dit gebied, legt uit dat chardonnay aan een comeback bezig is. “Nu het ABC-tijdperk (anything but chardonnay) achter ons ligt, durven mensen er gewoon weer voor uit te komen dat ze chardonnay lekker vinden. Zeggen dat je niet van chardonnay houdt – wat gezien de enorme verscheidenheid aan stijlen altijd al onzin was – kan nu dus écht niet meer.” Gelukkig varen we bij Okhuysen niet blind op trends. We bestaan niet voor niets al 157 jaar. Altijd is de intrinsieke kwaliteit van een wijn doorslaggevend geweest om hem al dan niet in ons assortiment op te nemen. En zo is er in de loop der jaren een behoorlijk aantal chardonnays aan ons portfolio toegevoegd. Aanvankelijk afkomstig van de bakermat van de druif, de Bourgogne. Later volgden exemplaren uit Zuid-Frankrijk, de rest van Europa en nog weer later uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Amerika. Onze chardonnays zijn stuk voor stuk wijnen die ons na aan het hart liggen, ze behoren tot de hardlopers van ons assortiment. Maar hoe vaak komt het nou voor dat je er zoveel verschillende op een avond proeft?
Zeggen dat je niet van chardonnay houdt, kan écht niet meer
Bourgogne of toch niet
Wat het panel niet weet, is dat Job voor vanavond acht chardonnays heeft geselecteerd waarvan er geen enkele uit de Bourgogne komt. Gedurende de avond zal duidelijk worden hoe het komt dat de panelleden toch meermaals menen een topbourgogne in hun glas te hebben. Dat begint al bij glas één, door Chris omschreven als “mooi rond met een botertje, goede zuren en balans”. Het blijkt de Croux van Closerie des Lys uit Limoux (€13,75), een topgebied voor chardonnay in de Languedoc. Ralph: “Veel wijn voor je geld, zonder dat het bombastisch wordt.” De toon is gezet. Wijn twee, de Oostenrijkse Felsenstein, heeft het iets moeilijker. Alette: “Er zit iets in wat ik lastig kan definiëren. Wie helpt me, jongens?” Xavier schiet te hulp en legt uit dat deze wijn lichte reductie heeft, het tegenovergestelde van oxidatie. “Daardoor ruikt hij direct na het openen wat zwavelig. Flink wat lucht doet in zo’n geval wonderen. Even karafferen van tevoren en dan zul je zien dat hij helemaal loskomt.” Later op de avond, wanneer we de wijnen nog eens naproeven, blijkt dat inderdaad het geval. Toch mooi weer wat geleerd. De volgende twee wijnen zijn “perfect voor mensen die van een lekker dikke chardonnay houden”, aldus het panel. Hoewel beide in de smaak vallen, springt glas twee er duidelijk uit. Dat blijkt de Klipkop van Johan Kruger, van hooggelegen wijngaarden uit Piekenierskloof. Een rijke, exotische chardonnay met net een tikkie meer complexiteit en frisheid dan glas één, wat later Dupont-Fahn uit de Languedoc blijkt te zijn. Xavier: “Wanneer mensen om een volle, houtgerijpe chardonnay ‘type Bernardus’ vragen, is dit de wijn die ik ze aanraad. Dit verkoopt overigens altijd direct uit, dus daarom wordt hij nooit in ons blad genoemd.” Zie hier de uitzondering die de regel bevestigt. Bij de volgende flight blijft het lang stil. Job schenkt de glazen nog eens bij om beter te proeven en er wordt druk gesnuffeld, uitgespuugd en genoteerd. Alette: “Het linkerglas is helemaal mijn wijn, die krijgt een 9!” Ook de wijn in het rechterglas valt in de smaak. De term bourgondisch valt, Job glundert. “Dat is nou leuk dat jullie dat zeggen, want deze bourgognewijnmakers wonen praktisch naast elkaar. Philippe Colin in Chassagne, en François Carillon in Puligny. Wat we hier proeven zijn hun wijnen uit respectievelijk Franschhoek en de Languedoc. De Cap au Sud van Carillon, daar zit een leuk verhaal achter. ’21 was een kwantitatief klein jaar voor de Bourgogne, met lage opbrengsten door vorst en hagelschade. Om zijn vaten toch gevuld te houden – wat noodzakelijk is voor de kwaliteit ervan – selecteert Carillon chardonnay uit de Languedoc van bevriende wijnboeren. Aanvankelijk helemaal niet met het idee de wijn te verkopen. En jullie snappen het al, de wijn blijkt zo lekker dat hij toch anders besluit.
Chardonnay is terug van nooit weggeweest
Winnaars en favorieten
Ook de laatste twee glazen behoren tot de panelfavorieten van de avond. Wijnadviseur Jonna, aangeschoven om de afwezige Vera te vervangen, deelt haar notitie van de wijn in het linkerglas met ons: “Mineraliteit, licht reductieve tonen, rijp wit fruit, aangename bitters en een lange, frisse afdronk. Ik meen hier duidelijk de signatuur van een bepaalde bourgognemaker in terug te proeven. Zou dit misschien een wijn van Guffens kunnen zijn?” De bonuspunten zijn voor Jonna, want het is inderdaad zijn Tinus Plateau de l’Aigle uit de Lubéron, een wijn die door het panel met superlatieven en hoge punten wordt beloond. Hetzelfde geldt voor het laatste glas, een van de laatste nieuwe toevoegingen aan ons chardonnay-assortiment, de ATELIER uit Russian River Valley. Alette: “Precies wat je hoopt te krijgen als je een chardonnay bestelt in een mooi restaurant.” Of gewoon bij Okhuysen dus!