Alle blogs

Nieuw domein uit de Anjou: Terre de l'Élu

Door Job Joosse, 15 juni 2023

In de afgelopen Vinée Vineuse lichtten we al even een tipje van de sluier op over onze nieuwe vondst uit de Anjou. Wij zijn heel erg blij met de wijnen van Charlotte en Thomas Carsin van Terre de l’Élu en geven ze hier graag nog een extra podium.

Charlotte en Thomas staan namelijk niet alleen garant voor een bijzonder verhaal, maar vooral voor spectaculair mooie wijnen die wat extra achtergrondinformatie kunnen gebruiken om ze nog beter tot hun recht te laten komen. Tijdens onze reis naar de Loire begin maart dit jaar hadden we op de Salon des Vins de Loire een duidelijke opdracht: de meest gastronomische en spannende chenin blanc vinden. Als we met een opdracht naar een beurs gaan, doen we vooraf altijd grondig ons huiswerk. We proberen heel nauwkeurig uit te pluizen wie de hoofdrolspelers en de opkomende toptalenten zijn in elke streek. We kwamen dan ook niet zomaar terecht bij de ontzettend drukke tafel van Terre de l’Élu. Charlotte en Thomas kwamen handen tekort om alle toegestoken glazen te vullen met hun meegenomen wijnen. In al deze drukte waren ze ondertussen volop uitleg aan het geven over hun werkwijze en aan het toelichten wat er in de glazen terecht kwam. Naast schitterende chenin blanc hebben ze bovendien ook een breder gamma aan originele lokale druiven. Met gespitste oren luisteren we naar hun filosofie en achtergrond. Die achtergrond heeft bij zowel Thomas als Charlotte, beiden afkomstig uit Bretagne, namelijk weinig met wijn te maken. Thomas ontdekte dat hij wijnmaker wilde worden nadat hij een oogst had meegeholpen in de Bourgogne. Tijdens zijn studie landbouw ontdekte hij zijn liefde voor viticultuur. Hij deed vervolgens ervaring op in Sonoma, Californië, in de Champagne en in de Var, Provence. Charlotte had een goede baan in de communicatie en raakte geïnspireerd door de droom van haar man om een eigen wijnhuis te starten. Op hun Terre de l’Élu verzorgt ze nu dan ook de administratie, doet ze sales en marketing, maar als het even kan, gaat ze het liefst haar wijngaarden in om daar te werken. De cuvée Espérance van de pineau d’aunis is haar persoonlijke project.

Gefrustreerd stapten ze uit de appellation om vervolgens hun mooiste wijnen te gaan maken.

Job Joosse

Anjou Noir
In hun zoektocht naar een eigen domein stuitten Thomas en Charlotte in 2008 op Clos de l’Élu met 20 hectare grond. Hier lagen de mogelijkheden waar het jonge stel naar op zoek was! Clos de l’Élu ligt in de Anjou Noir bij het gehucht Saint-Aubin-de-Luigné, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van de stad Angers. Dit is het hart van de vallei van de rivier de Layon. De naam van de streek Anjou Noir komt van de donkere schistbodems vol met vulkanisch gesteente, kwarts en zandsteen. Het ligt op de meest zuidelijke uitlopers van het Armoricaans Massief. Het gebied is beroemd om zijn zoete wijnen van de chenin blanc. Op deze plek hebben Charlotte en Thomas nu ondertussen 23 hectare grond, waarvan 17 hectare beplant zijn met wijnstokken, verdeeld over zes verschillende wijngaarden. Deze liggen voornamelijk op de rechteroever van de rivier de Layon, met een warme zuidelijke expositie. Hier staan de typische druiven van de Anjou aangeplant, zoals chenin blanc, cabernet franc, pineau d’aunis, grolleau, gamay, grolleau gris en sauvignon blanc. Ze werken zo natuurlijk mogelijk, zowel op het land als in de kelder. De wijngaarden worden met heel veel aandacht voor detail volledig biologisch bewerkt met biodynamische principes. Daarnaast zijn voor de biodiversiteit, en ook als bescherming tegen de vorst, in de wijngaard aarden wallen aangelegd, beplant met hagen en bomen. Ook zijn bomen en andere gewassen aangeplant, die schaduw geven en het grondleven gezond houden. In de kelder gebruiken ze geen industriële gisten, de tanks worden niet gekoeld en er wordt niet gepompt en gefilterd. De persen voor de witte wijnen zijn zeer lang en rood vergist veelal met hele trossen. De wekingen zijn kort, op basis van infusie; dus geen remontage of pigeage.

 

Originele wijnen met complexiteit
De mens is onderdeel van het terroir en een wijn is een weergave van zijn filosofie, zijn inzet en het streven naar kwaliteit. Juist die vrijheid waarmee ze nu kunnen werken maakt hun wijn dan ook zo origineel, complex en gastronomisch, altijd vol spanning en frisheid – hun weergave van het grote potentieel van de Anjou Noir. Charlotte geeft ons hun sleutelwoorden voor de stijl wijn die ze nastreven: “élégance, gastronomie et émotion”. Wat een aanwinst, precies waar we naar op zoek waren en zelfs meer dan dat!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod