De apotheose van het kerstdiner, of – ook zeker een optie – de fantastische start van een diner. Als u voor dat eerste kiest, dan is een charlotte russe een prachtige begeleider van deze fantastische wijn. Bij ons thuis werden vroeger veel diners gegeven en dan bedoel ik niet alleen met de feestdagen. Mijn moeder kon heel goed koken en ze vond het heerlijk om lang in de keuken te staan. Mijn vader koos de wijnen. Om genoeg tijd te hebben voor alle gangen moest het dessert altijd als eerste gereed zijn, zodat dát op de dag zelf in ieder geval geen aandacht meer vroeg. Dus maakte ze desserts die goed van tevoren bereid konden worden: chocolademousse, profiteroles, crème café, clafoutis, crêpes die alleen nog maar geflambeerd hoefden te worden of haar onvolprezen charlotte russe.
Er doen veel verhalen de ronde over de herkomst van deze charlotte met lange vingers of lepelbiscuits met een kern van bavarois, maar de meest aannemelijke is dat dit dessert eind achttiende eeuw door Marie-Antoine Carême is ontwikkeld voor Tsaar Alexander. Ik maak het vaak met kerst als eerbetoon aan mijn moeder. Een bitterzoete herinnering; door dit nagerecht kregen we pas echt goed door dat Mama vergeetachtig werd. Toen we een keer zoals altijd op zondag kwamen eten had ze haar fameuze charlotte gemaakt. Mijn oudste zoon, die toen nog op de basisschool zat, riep na de eerste hap van zíjn favoriete toetje: ‘Er zitten fliebertjes in!’ Die fliebertjes bleken stukjes niet goed opgeloste gelatine te zijn in haar anders zo fluweelzachte roomdessert. Toen ze een paar weken later revanche wilde nemen met het dessert dat ze bij wijze van spreken in al die jaren ‘blind’ kon maken, bleek ze de hele gelatine vergeten te zijn. Toen wisten we het zeker: hier was meer aan de hand.
Het dessert Charlotte Russe is een prachtige begeleider van Sauternes
Nu zijn er uiteraard nog veel meer desserts waar deze prachtige, meer dan 25 jaar oude Sauternes perfect bij past, maar in deze combinatie is het hoofdpodium aan de wijn en niet aan het dessert. De charlotte russe ondersteunt de verleidelijke Sauternes slechts subtiel en laat alle aandacht naar de wijn gaan. In die zin is het dessert dus een prachtige begeleider van de wijn, en niet andersom. Dat zou niet het geval zijn met een zusje van deze Russische versie, de charlotte malakoff. Dit dessert, gevuld met een romige botercrème met chocolade, is zo zwaar dat ik dat zeker niet aanraad na een diner. Er is trouwens één voorgerecht dat in mijn ogen op gelijk niveau met de fantastische wijn staat, waarbij ze samen een perfecte combinatie vormen. Dat zijn de ooit door tweesterrenchef Constant Fonk bedachte gekarameliseerde soesjes gevuld met een mousse van ganzenlever. Wie het recept wil weten en misschien zelfs maken, kan het vinden op Foodtube.
Klik hier voor het recept