Alle blogs

Masterclass Janny van der Heijden: Gemischter Satz

Door Janny van der Heijden, 15 juni 2023

Zou het aan de populariteit van de grüner veltliner te danken zijn, dat er inmiddels ook een groeiende belangstelling is voor ándere Oostenrijkse wijnen?

Want eerlijk gezegd verdienen sommige van deze wijnen meer aandacht en erkenning dan ze nu krijgen, omdat ze oprecht méér dan lekker zijn. Neem nou de fris knisperige Gemischter Satz Braitenpuechtorff van het wijndomein van Ingrid Groiss. Deze wijn smaakt niet alleen gekoeld op een zonnige dag heerlijk, maar laat ook op een grauwe dag de zon een beetje doorbreken. Een heerlijke biologische wijn gemaakt van wel zeventien verschillende druivenrassen die in één wijngaard naast en door elkaar geplant zijn en tegelijk geplukt en verwerkt worden. Deze methode levert een wijn op die bekendstaat onder de naam gemischter satz.

Deze wijn is een kameleon: ik vond de perfecte combinatie met sushi.

Janny van der Heijden

Wijnmaakster Ingrid erfde de wijngaard met een mix aan druivenrassen van haar grootmoeder, die er haar leven lang zorg voor droeg. De Braitenpuechtorff-wijngaard is nog maar een van de weinige wijngaarden die zo’n enorme diversiteit aan rassen bevat. Dat deze nog bewaard zijn gebleven, is volgens Ingrid te danken aan haar oma’s vrouwelijke intuïtie. Mannen zouden in haar ogen veel stokken eerder gerooid hebben omdat die bijvoorbeeld minder zouden opleveren, te complex waren of te veel afweken in rijpingstijd. De diversiteit aan druivenrassen levert een meer dan harmonieuze wijn met een enorme complexiteit aan geur en smaak op. De Braitenpuechtorff-wijn krijgt dan ook hoge punten bij keuringen en beoordelingen van toonaangevende instanties. Zelf beschrijft Ingrid deze wijn als een kameleon, omdat hij afhankelijk van de achtergrond verandert van kleur. Met andere woorden, de wijn past zich aan en laat afhankelijk van het gerecht waarbij hij geserveerd wordt sommige tonen meer of juist minder naar voren komen. Aan de rand van Ingrids wijndomein – waar ze overigens ook grüner veltliner, riesling en nog een andere gemischter satz maakt – ligt een Heuriger, gerund door de ouders van Ingrid. Het fenomeen Heuriger is populair in Oostenrijk. Het wordt ook wel een Buschenschank genoemd, een plek waar je wijn kunt drinken en kopen en waar je gerechten als een Brettljause (vleeswarenplankje met zuur en mierikswortel) of degelijke schotels als schnitzel en Sauerbraten kunt eten. Herkenbaarheid van de gerechten is namelijk een van de belangrijkste voorwaardes van een goede Heuriger, naast huiselijkheid en je welkom voelen. Afgezien van (jonge) wijn, die uiteraard per wijngoed kan variëren, is ook de Spritzer of G’spritzter populair op de kaart; wijn waaraan sprudelwasser oftewel bruiswater is toegevoegd. Wie in Oostenrijk reist, mag een bezoek aan een Heuriger eigenlijk niet overslaan. Door de week zijn ze niet altijd open; in het weekend zeker vanaf een uur of 11. Oh, en nog een kleine persoonlijke tip voor deze wijn. Ik vond het een perfecte combinatie met sushi, iets wat niet elke wijn aankan. Gember, soja en wasabi; de gemischter satz blijft overeind en versterkt het karakter van de rijst met rauwe vis en schaal- of schelpdieren door zijn frisheid en complexiteit nóg meer.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod