Alle blogs

Masterclass: Alle gekheid op een stokje

Door Janny van der Heijden, 2 september 2022

Mijn eerste gedachte bij het horen van de naam van deze witte wijn was dat het een Griekse wijn zou zijn, maar hoe ver ik dáár naast zat, realiseerde ik me toen ik de fles zag. Getariako Txakolina is een Spaanse ‘Dénominacion de Origen Protegida’ uit een gebied dat grofweg tussen de steden Getaria en Zarautz aan de kust ligt. Aan de golf van Biskaje, in Baskenland dus. Nu zeggen de namen van beide vissersdorpjes u misschien niet direct iets. Maar als ik San Sebastián zeg, gaat er waarschijnlijk geen bel, maar een complete bronzen klok luiden want als er één plek in Europa is waar de meeste (Michelin)sterren per vierkante kilometer te vinden zijn, dan is het San Sebastián. En als ze hier zo goed kunnen koken, dan kunnen ze zeker ook wijn maken!


Deze wijn van Inazio Urruzola is gemaakt met 80% hondarribi zuri, het kroonjuweel van Baskenland en een relatief kleine ronde, goudkleurige druif die groeit aan kleine trossen. Daarnaast bevat de wijn 15% chardonnay en 5% petit courbu, een relatief onbekende druif die voornamelijk in Zuidwest-Frankrijk wordt aangeplant. Deze combinatie levert bij het openen een verrassend frisse, heldere sprankelende wijn op, uitermate geschikt – en inderdaad veel geschonken – bij een andere specialiteit uit Baskenland: Pintxos of pinchos. Nu worden tapas en pintxos nog wel eens door elkaar gebruikt. Maar er zit echt een wezenlijk verschil tussen de twee, hoewel ze beide bij een glas wijn geserveerd worden. 

De stokjes verdwenen deels in tassen en laarzen om maar minder af te hoeven rekenen

Tapas zijn van oorsprong kleine eetlustopwekkertjes die vaak als service van het huis bij een glas bier, wijn of sherry worden geserveerd. De oorsprong van de naam ligt in het woord tapare, wat afdekken betekent: de tapa (enkelvoud) werd op het glas neergezet. Er wordt wel gesuggereerd dat dit was om het glas voor de vliegen af te dekken maar logischer is dat het handiger uitserveerde. Een pintxo (pincho op zijn Spaans) die je voornamelijk in Baskenland aantreft, is ook een begeleider van een drankje, maar niet gratis. Vaak heb je hierbij de keuze uit een enorme variëteit aan de bar. Van oorsprong is het een sneetje brood met uitgebreid beleg dat met een lange prikker wordt vastgezet. Hier is ook het woord van afgeleid: ‘pinchar’ betekent ‘prikken’.

 

Wie ooit in San Sebastián of een van de andere steden of dorpjes in Baskenland is geweest, zal zich ongetwijfeld de wirwar van straatjes in het centrum herinneren waar om de paar huizen wel een pintxos-bar te vinden. Meestal staan hier drommen mensen tot laat buiten pintxos te eten en deze wijn te drinken. Pintxos zorgen voor sociale verbinding vindt men daar, lekker informeel, staand aan de bar, met een glas en een hap in je hand. En daar is deze lichte wijn met een alcoholpercentage van 11% de ideale begeleider bij. Een fijne wijn met mooie hapjes, meer heeft een mens niet nodig bij vrienden of familie.


Overigens over die stokjes in de pintxos nog een kleine anekdote. Toen ik lang geleden het tv-programma ‘Mijn tent is top’ maakte, deed er een koppel mee dat pintxos in Rotterdam wilde introduceren. Nu is het in Spanje gebruikelijk dat je afrekent aan de hand van het aantal stokjes, maar wat gebeurde er hier? De stokjes verdwenen deels in tassen en laarzen om maar minder af te hoeven rekenen. Het koppel moest het concept loslaten en inmiddels bestaat het niet meer. Gelukkig zijn er inmiddels wel een aantal restaurants in Nederland gekomen waar je prima tapas en pintxos kunt eten, die direct op de rekening worden gezet.


Wie thuis het Spaanse ‘Baskische’ gevoel wil creëren komt met een (gegrild) stukje stokbrood en een satéprikker als basis een heel eind. Beleg de stukjes brood bijvoorbeeld met een stuk Manchego kaas en een stukje membrillo of wrijf het brood in met geraspte tomaat en wat knoflook en dek af met sardines en groene kruiden. Ook lekker: tonijnsalade op het brood, op de prikker een ansjovisfilet en zwarte olijf. Iets luxer: een plak eenden- of ganzenleverpastei, met een lepeltje bessengelei en een kwart vijg. Of bedek het brood met guacamole en een stukje gegrilde rode paprika, prik een stukje gegrilde lente-ui en dito gamba aan het stokje voor het in het brood te steken en bestrooi met wat zeezout en verse peper. Salud!

 

Janny van der Heijden is culinair recensent en tv-persoonlijkheid. Ze schreef talloze gastronomische columns en verschillende kookboeken. Bij het grote publiek brak zij door als jurylid van Heel Holland Bakt.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod