Alle blogs

Interview met een wijnmaker: Pierre en Elie Genoux

Door Elisa Duivestein, 29 februari 2024

Domaine Genoux is in korte tijd uitgegroeid tot een van onze favorieten. Inmiddels worden de wijnen gemaakt door Pierre en Elie, de zesde generatie.

Waar Pierre inmiddels alweer tien jaar meedraait op het familiedomein, keerde Elie pas twee jaar geleden terug naar het nest om er zijn carrière voort te zetten. Elie: “Als kind was ik altijd buiten, daar was ik het gelukkigst. Samen met mijn vader de wijngaarden in – die momenten herinner ik me nog heel goed. Maar ik was ook altijd al erg geïnteresseerd in kunst en muziek, wat maakte dat ik me ging afvragen wat ik eigenlijk wilde doen later. De muziek in of misschien toch…”

 

In 2016 begint hij aan een studie oenologie en het wordt hem al snel duidelijk: Elie wil verder in de wijn. Typisch een geval van het bloed kruipt… Hij ziet het plaatje al helemaal voor zich: samen met zijn broer Pierre het domein overnemen. Hij brengt twee jaar in de Beaujolais door, twee jaar in de Elzas en daarna nog een periode in Duitsland om, naast de theoretische kennis die hij tijdens zijn studie opdeed, ook de nodige praktische ervaring op te doen. Tot een overname komt het nu overigens nog niet meteen: vader André en oom Daniel zijn ook nog beiden druk aan het werk op het domein.

We maken wijn die we zelf graag drinken, gastronomisch en met frisheid

Pierre Genoux

Zeg Pierre, hoe ziet jullie taakverdeling er eigenlijk uit?
Pierre: “In tegenstelling tot Elie heb ik al mijn ervaring hier op het domein opgedaan en alles geleerd van mijn vader. Ik hou me in de wijngaard vooral bezig met de mechanische aspecten en daarnaast doe ik ook de commercie. Mijn vader doet het algemene werk in de wijngaard en kelder en mijn oom is verantwoordelijk voor de administratie en communicatie. Maar we werken allemaal óók in de wijngaard. Je kunt zeggen dat we nu een beetje in een transitieperiode zitten. Het is niet zo dat mijn vader morgen met pensioen gaat, maar hij is er wel mee bezig. Elie is relatief kort werkzaam op het domein, maar heeft heel veel ideeën over technologische vooruitgang. Elie zal dus ook een grotere rol op zich gaan nemen, zodat mijn vader steeds meer een stapje terug kan doen.”

 

Is jullie manier van werken anders dan die van jullie vader?
Elie: “Eigenlijk niet, zijn filosofie en werkwijze worden breed gedragen op het domein. Als we het anders doen, gaat dat meer om details, zoals de technische uitvoering of andere keuzes in de kelder. Het grappige is dat er in de essentie niet zoveel veranderd is door de jaren heen. Mijn opa – hij stierf al vroeg dus ik heb hem helaas nooit gekend – werkte al op biologische wijze. Alleen bestond die term nog helemaal niet; het was gewoon normaal. Zo werken we eigenlijk nog steeds, met ons boerenverstand.”

 

Hoe is het om te werken in zo’n bijzondere omgeving als de Savoie?
Pierre: “We werken in een vochtige, continentale omgeving met veel neerslag. Het risico op ziekten is dus groter. De wijngaarden liggen op steile hellingen, die lastiger te bewerken zijn. Het vereist veel aandacht van ons, elke stap moeten we vooraf zorgvuldig vooruitdenken. Dat geldt voor de wijngaard én de kelder.” Dan komen we op die kou, die soms nietsontziend is. Hij gaat verder: “De afgelopen jaren hebben we veel van de natuur op ons bordje gekregen. In 2017 en 2019 hadden we last van vorst en in 2021 van hagel, waardoor een deel van de oogst verloren ging. We verbouwen al sinds jaar en dag lokale druiven zoals jacquère, altesse, mondeuse en persan. Maar we doen nu volop onderzoek om ook andere druiven aan te planten. In die zin is onze manier van werken dus wel anders, maar dat komt door de omstandigheden. Die vragen soms om een andere aanpak.”

Eigenlijk is er niet zoveel veranderd, onze opa werkte al biologisch

Elie Genoux

Elie vult aan: “In de tijd van mijn grootvader werden er naast wijnranken ook dieren gehouden en graangewassen. De rijping van de druiven verliep anders en er waren minder klimatologische onzekerheden. Vijftien jaar geleden kozen mijn vader en oom ervoor om de biodynamica te omarmen, met de focus op productie van hogere kwaliteit. Het is een aanpak waarin ik mij perfect kan vinden: zorgdragen voor het milieu, een levendige bodem en het maken van natuurlijke en verrukkelijke wijnen zijn zaken die mij nauw aan het hart liggen.”


Pierre: “De keuze om biodynamisch te werken komt voort uit onze inzet voor duurzaamheid en milieubehoud. Het is een filosofie die veel betekent voor mijn ouders. Wij zijn ervan overtuigd dat dit tot uiting komt in de kwaliteit van onze wijnen. We willen wijn maken die we zelf graag drinken, met frisheid en een gastronomisch karakter.” Op de vraag of daar wellicht de sleutel van hun succes ligt – de wijnen worden door de internationale pers steevast hoog gewaardeerd – vertelt Elie: “Dat denk ik wel, en uiteraard het streven om altijd het beste te leveren. Voorheen produceerden we eigenlijk puur voor de lokale markt. Toen het coronavirus uitbrak en veel verkooppunten sloten, hebben we ons afzetgebied uitgebreid. Het is heel leuk om te zien dat ook buiten Frankrijk van onze wijnen wordt genoten.”

 

Jullie hebben als onderdeel van het familiebedrijf de ontwikkelingen in de wijnwereld van dichtbij meegemaakt. Hoe zien jullie eigenlijk de toekomst van wijn?
Elie: “Eigenlijk best wel positief. Natuurlijk zien wij ook dat het alcoholgebruik terugloopt en de vraag naar bijvoorbeeld alcoholvrije wijn en bier toeneemt. Er wordt gewoon anders omgegaan met wijn. In de tijd van mijn opa was wijn een basisproduct, nu is het een luxeproduct. De wijnen die wij maken sluiten prima aan op de huidige behoefte; minder, maar beter. Mensen zijn zich steeds bewuster van waar hun voeding vandaan komt en hoe het gemaakt is, waarin duurzaamheid een grote rol speelt. Ik ben optimistisch. Als ik al die jonge mensen op ons domein zie, geïnteresseerd en ontzettend goed onderlegd – zíe ik de toekomst van wijn. Ik denk dat er altijd plek is voor goede kwaliteitswijn in de markt, ook als het tegen zit.”

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod