Alle blogs

In de wijn gedoopt: Vooroordeel

Door Aad Kuijper, 07 September 2023

Bordeaux is gelikt, chablis is zuur, Australië dik, Italië duur, ja ook in de wijn zijn vooroordelen fijn. En handig om te hebben. Je kunt immers niet alles proe-ven, je moet ergens keuzes maken. En dan schiet zo’n vooroordeel enorm op.

Dan scheelt “ik hou niet van Chili en sowieso niet van Zuid-Amerika’ zomaar een heel continent aan wijn die je niet hoeft te overwegen. En toch is dat jammer, want dan maak je nooit mee wat ik heb meegemaakt. Dat die schitterende slanke bourgogne zomaar uit Napa Valley blijkt te komen. En die rijke complexe witte wijn uit de Muscadet. Waaat? Muscadet? Daar spoelde ik in mijn studententijd de vaat mee, dat werkte tegen kalkaanslag, maar dan kocht ik liever echte wijnazijn. Proef ooit een fles Luneau-Papin – echt doe het – en u zult begrijpen dat ik pas na mijn studietijd wat over wijn heb geleerd. Of probeer de witte van Terre de l’Elu. Toegegeven, je beurs moet het toelaten maar dan heb je wel wat, uit de Anjou! U weet wel van die verschrikkelijke rosés, ook zo’n achterhaald idee.

Johan Kruger ziet er uit alsof hij meer verstand heeft van barbecueën. Bleek ik er toch weer grandioos naast te zitten.

Aad Kuijper

Is er dan niets meer zeker? Gelukkig niet, zo proefde ik laatst op aanraden van Xavier de Cinsault van Johan Kruger. Over vooroordelen gesproken: cinsault wijnen zenzozuur, Zuid-Afrika da blief ik nie en Johan Kruger ziet er uit alsof hij meer verstand heeft van barbecueën. Bleek ik er toch weer grandioos naast te zitten. Johan, je zou het niet zeggen, is een ware tovenaar. Op zijn Toverberg haalt hij van forgotten vineyards de mooiste druiven en die tovert hij in zijn keldertje fluitend om tot fraaie cepage wijnen die je niet verwacht in Zuid-Afrika. Daar gaat vooroordeel nummer twee, nu nog nummer drie: cinsault. Neem het van mij aan, dat is echt een lastige. In de Languedoc ken ik een paar wijnen waar cinsault in de spits mag staan, die van Clos Centeilles bijvoorbeeld, maar bij een thuiswedstrijd in de Provence mag ie hoogstens meeverdedigen. Zo niet de Cinsault van Johan, die heeft niks nodig om te schitteren, die schiet recht op doel en dat uit Zuid-Afrika. Gekoeld drinken en je weet niet wat je proeft. En mocht u iets hebben tegen wit van onder de evenaar, probeer dan vooral ook eens zijn chardonnay. Van Okhuysen, natuurlijk, alsof die alleen maar lekkere wijnen hebben.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod