In al haar broze schoonheid ligt het daar op de koude klinkers, haar frêle knalblauwe blaadjes in scherp contrast met de omringende Febo-zakjes. Meteen gaat mijn fantasie er mee aan de haal. Waarom ligt het daar, komt het uit een boeket? En wat voor boeket? Was het van een jongen die iets goed te maken had met zijn vriendin? Maar die eerst nog even een frietje ging halen? Of was hij juist op weg om haar ten huwelijk te vragen? Op zijn sympathieke vaderfiets met terug-trap-rem. En was ze dan knap? En gaf ze haar ja-woord terwijl ze diep genietend de bedwelmende geur van het boeket opsnoof? Ik staar naar het gevallen geluk aan mijn voeten en ik moet me inhouden om het niet op te rapen en het te behoeden voor de vergetelheid.
Schoonheid kun je niet afdwingen, laat zich niet voorspellen en lijkt ook niet te koop
Maar waarom val ik u lastig met deze quasi-filosofische omzwerving? Omdat er iets raars is met schoonheid, iets magisch. Je kunt het niet afdwingen, het laat zich niet voorspellen en het lijkt op een of andere manier ook niet te koop. Dat geldt al helemaal voor wijn. Hoe vaak heeft u niet meegemaakt dat die fles die u speciaal voor de gelegenheid bewaard had niet aan de verwachtingen voldeed? Dat de smaak ten onder ging aan de prijs? Dat de ziel meer diepgang deed vermoeden dan de inhoud waarmaakte? Daar zit ‘m volgens mij de kneep. Schoonheid, je kunt er je leven lang naar zoeken maar dat is nog geen garantie dat je het ook vindt. Het moet je een beetje overvallen. Zoals gefilterd zonlicht dat kan doen of een herfstblad dat danst op de wind. Terug naar wijn en in dit geval de Cuvée Mémoire van Domaine Dirler, die ik voor dit nummer mocht proeven. U voelt hem al aankomen: wat een schoonheid is deze wijn en wat liet ik me erdoor verrassen. Tot mijn geluk en schande. Dirler is een van die domeinen waar Okhuysen al decennia mee werkt en ik begrijp nu pas weer waarom. Het is dat Elzasdomein waar je zomaar overheen kijkt op zoek naar nieuw spannend Duits, die schoonheid waar je zomaar langsrijdt op weg naar de Bourgogne met z’n onbetaalbare pracht en praal. En dat is onrechtvaardig. Jean Dirler was namelijk een van de eerste wijnmakers in Frankrijk die de bio-dynamie omarmde, een van de eersten die in de Elzas spatzuivere wijnen wist te maken. Dat bewijst het domein nu weer met deze Cuvée Mémoire; onthouden dus als je denkt aan een mooie fles wit voor dit voorjaar. Cuvée Mémoire van Domaine Dirler, wegleggen en vergeten en je er vervolgens door laten verrassen.
Aad Kuijper is ex-wijnboer (Mas des Dames) reclameschrijver en romancier. Zijn tweede boek ‘Genadebrood’ verscheen in 2022.