Alle blogs

Drie mythische wijnen uit Bordeaux

Door Max Funcke, 25 November 2022

Drie wijnen die je eens in je leven gedronken moet hebben.

Toen de wereldtentoonstelling in 1855 werd georganiseerd in Parijs, was keizer Napoleon III vastberaden om de hele wereld te laten zien waar ‘zijn' Frankrijk wel allemaal niet in uitblonk. Uiteraard bedacht hij al snel dat Franse wijn een speciale plaats moest krijgen op de tentoonstelling.

 

Maar hoe bepaal je als keizer van Frankrijk welke wijn jouw land moet vertegenwoordigen? Toch was de keuze snel gemaakt: het moest Bordeaux worden. Bordeaux, met zijn unieke terroir, zijn kastelen… Die voortbrenger van eersteklas elegante rode wijnen die tijdens een lange rijping op fles zo’n fabelachtige transformatie ondergaan. Van witte wijnen met een zinderende frisheid, en toch zo veel complexiteit! Of wat dacht je van sauternes, die aller edelste zoete witte wijn die alleen bij heel specifieke klimatologische condities gemaakt kan worden? Ja, zo besloot Napoleon III: Bordeaux was het beste wijnbouwgebied van ’s werelds meest prestigieuze wijnland. Voor de meest gerenommeerde wijnen werd er op basis van prijs en reputatie een classificatiesysteem opgezet om de wijnen extra eminentie te verlenen: de welbekende ‘Grand Cru Classé en 1855’-lijst die we vandaag de dag nog steeds kennen.

 

Voorbeeld voor velen
We zijn nu bijna 170 jaar verder, en nog steeds geldt Bordeaux als een van ’s werelds meest gerenommeerde wijnbouwgebieden. Sterker nog: die waardering is in de laatste jaren alleen maar toegenomen. Daarom zien we dat de twee voornaamste blauwe bordelaise druivenrassen, merlot en cabernet-sauvignon, overal ter wereld staan aangeplant, in een poging om die felbegeerde smaak en structuur te evenaren. Maar wat maakt dit gebied zo uniek? Wat is toch die mystiek? Complexe vragen. Vragen die al heel lang leiden tot discussies onder wijnliefhebbers. Een eenduidig antwoord kunnen wij hier dan ook niet geven. Althans, niet in woorden. Maar om de allure van Bordeaux te doorgronden hoeft men gelukkig niet urenlang te bakkeleien: je kunt het gewoon proeven.

 

De drie grote namen
Op een kiezelige heuvel in Graves, een van de oudste subgebieden van Bordeaux, staat al bijna achthonderd jaar lang het statige Chateau Carbonnieux. Het is met recht een van de bekendste namen als het aankomt op droge, witte bordeaux. Deze unieke houtgerijpte wijn op basis van sauvignon blanc en sémillon werd volgens de overlevering in de achttiende eeuw aangeboden aan de sultan van Constantinopel onder de naam ‘mineraalwater uit Carbonnieux’, om Islamitische wetten te omzeilen. De wijn heeft een grote elegantie en herkenbaarheid: de sauvignon sprankelt van het fruit, terwijl de sémillon en de houtrijping zorgen voor verfijning, structuur en complexiteit.

Wijnbouw zit hier bij de mensen in het DNA. Ze denken wijn, ze ademen wijn, ze dromen wijn

Château Talbot, gevestigd in het dorp Saint-Julien, is een vaandeldrager voor klassieke rode bordeaux, met aromatische diepgang, een fluwelige structuur en het vermogen zeer sierlijk te rijpen. Onder onze klanten is het dan ook al jaren een favoriet. In de laatste vijftien jaar is er veel geïnvesteerd in de productie op het chateau, wat de kwaliteit ten goede is gekomen. Sterker nog: de internationale wijnpers is het erover eens dat Château Talbot, nu een ‘4e grand cru’, een hogere plek op de lijst zou bemachtigen indien deze herzien zou worden. Dankzij onze goede betrekkingen in Bordeaux zijn wij trots om u deze wijn aan te kunnen blijven bieden, ook nu de wereldwijde vraag zo de pan uit rijst. 

 

De vooraanstaande familie Lur Saluces is al sinds 1472 actief in Bordeaux. De familie is eigenaar van Château de Fargues en was dat ook eeuwenlang van Château d’Yquem. Laatstgenoemde groeide dankzij deze familie uit tot het hoogst geclassificeerde chateau van Bordeaux; speciaal voor Yquem werd de klasse ‘Premier Cru Supérieur’ in 1855 in het leven geroepen. Toentertijd werd er op Château de Fargues enkel droge wijn gemaakt. Maar toen oogstjaar 1943 als eerste edelzoete sauternes van Château de Fargues werd gebotteld, was meteen duidelijk dat ook deze wijn van extreem hoge kwaliteit is. Niet gek natuurlijk, als je bedenkt dat het chateau zowel het terroir als de menselijke kunde deelde met Château d’Yquem. In 1996 heeft de familie Lur Saluces Château d’Yquem van de hand gedaan, en sindsdien krijgt Château de Fargues de volledige aandacht. Wijnbouw zit hier bij de mensen in het DNA. Ze denken wijn, ze ademen wijn, ze dromen wijn. En dat al eeuwenlang. Hoe kun je anders verklaren dat dit gebied al zo lang aan de absolute top staat? Want wat waar was in de tijd van Napoleon III is nog steeds zo: Bordeaux is exceptioneel en ongeëvenaard.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod