Alle blogs

Carte Blanche met Derek Warner

Door Femke Pruis, 27 november 2025

Derek Warner had ooit een hekel aan barolo. Inmiddels weet hij: dit is een wijn die je slok voor slok in al haar subtiliteit en elegantie moet leren waarderen. “Barolo is niet bedoeld om makkelijk te zijn.”

Derek en ik ontmoeten elkaar in de wijnbar van zijn oud-werkgever, Restaurant Sinck. Na kantoortijd, want hij is twee weken geleden begonnen aan zijn nieuwe baan als systems engineer. Maar wacht eens even, is dit niet de sommelier die onze blindproefcompetitie, het Okhuysen Open won? En óf Derek dat was – hij klopte in de finale meerdere
sommeliers van hoog kaliber – en toch ligt dat alweer mijlenver achter hem. Hij studeerde af aan de TU Delft en kreeg direct een baan aangeboden: “Iets met het coördineren van complexe infrastructuurprojecten.” Hij is dan misschien uit
het oog, maar zeker nog niet uit het hart. Derek 

Het openen van een fles barolo is een evenement

Derek

Derek

krijgt een warme knuffel van Sincks sommelier Chris Wolfram, die meteen zijn mooiste Zalto’s uit de kast trekt voor de fles Ceretto die op tafel komt. Derek: “Toen ik net met wijn begon, had ik een hekel aan barolo. Of nou ja, ik vond het niets, koos liever een amarone uit mijn vaders kelder. Nu weet ik dat mijn verwachtingen gewoon niet klopten. Barolo heeft het imago van een volle, krachtige wijn, maar het draait juist om subtiliteit en elegantie. Power is er zeker, maar dat zit vooral in de sierlijkheid, een bijna dramatische complexiteit en het vermogen om prachtig te rijpen. Nick Jackson MW heeft het in zijn boek Beyond Flavour, dat ik las ter voorbereiding op de wedstrijd, over de tweezijdigheid van nebbiolo. Daar moet ik aan denken, nu ik deze wijn weer proef. Enerzijds is er het elegante rode fruit, daarnaast
een uniek mondgevoel met een korrelige tanninestructuur. En toch lijkt het allemaal perfect op elkaar afgestemd. Precies dat is wat deze barolo zo spannend maakt om te drinken. Bij elke slok denk je ‘wat gaat er nu weer in mijn mond gebeuren.’ Derek is naar eigen zeggen “best een beetje obsessief” als het op wijn aankomt: “Als ik iets
leuk vind, dan lees ik alles. Het neemt mijn hele leven over. Tot ik het gevoel heb dat ik het wel zo’n beetje weet.” Zo betrapte hij zichzelf laatst op het doen van literatuuronderzoek naar wijnglasvormen. Niet omdat iemand hem dat had gevraagd, maar gewoon omdat hij er meer over wilde weten. Hij blijft nu eenmaal een techneut. Of we hem eigenlijk ooit nog terugzien in de wijnwereld? Derek: “Zeg nooit nooit, misschien wel als Master of Wine!”

2019 Barolo

2019 Barolo

Ceretto

0.75l

Ceretto acteert op heel hoog niveau. Het is kostbaar, maar de prijs-kwaliteit is zó goed. En ach, je opent niet iedere dag een fles barolo, dat hóórt een evenement te zijn! Een gastronomische wijn – denk aan eend met leversaus – met een mooie balans tussen rood bessenfruit, iets rokerigs en viooltjes.

Derek

Derek


54 90

per fles bij 6 flessen, 64.50 58.90 per fles

Bij wijn praat ik eigenlijk nooit over ‘lekker’, liever over ‘leuk’, ‘interessant’, of wanneer er niets spannends in het glas gebeurt: ‘saai’. Een saaie wijn is natuurlijk het ergste wat er is, maar deze barolo van Ceretto is juist een uitstekend voorbeeld van iets superspannends!”

Derek

Derek

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer