Limoux is er trots op de oudste herkomst voor mousserende wijn te zijn, zelfs veel ouder dan Champagne! Al in 1531 ontdekte een monnik in de kelders van het Benedictijns klooster Saint-Hilaire dat de wijn die hij gebotteld had een nagisting op fles had ondergaan met als gevolg een wijn met fijne belletjes. De wijngaarden van Domaine Laurens liggen op een plek die al sinds de zestiende eeuw een grote reputatie heeft als het gaat om het maken van mousserende wijnen.
Al sinds de jaren tachtig werkt Henri Albrus op Domaine Laurens. Het verhaal van een getalenteerde leerling die in de voetsporen van zijn geprezen leermeester trad. Na eerst enkele jaren bij een grote producent van Blanquette de Limoux te hebben gewerkt, kwam Henri Albrus bij de charismatische Michel Dervin in dienst. Michel had destijds net zelf Domaine Laurens overgenomen. Overtuigd van het grote potentieel van het terroir kwam Michel vanuit de Champagne naar Limoux om hier mousserende wijnen van topniveau te maken. Het was Michel die Henri de fijne kneepjes van het vak leerde. Daarbij gebruikte hij zijn technische kennis uit de Champagne om de kwaliteit en precisie van zijn Crémant de Limoux verder te verbeteren en de verfijnde stijl waar Domaine Laurens zo bekend om staat te creëren.
Limoux profiteert van zijn hoge ligging, iets ten zuidwesten van Carcassonne, op de uitlopers van de Pyreneeën. Er heerst een mediterraan klimaat, maar met invloeden van de Atlantische Oceaan, wat zorgt voor verkoeling en een hogere luchtvochtigheid. De wijngaarden liggen op een hoogte van driehonderd meter boven de zeespiegel. Hier zorgen de grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur voor het behoud van de zuren die zo belangrijk zijn voor het maken van mousserende wijnen van topniveau. De stenige hellingen hebben een bodem die bestaat uit kalkrijke klei met een uitstekende drainage. Niet alleen het terroir draagt bij aan de hoge kwaliteit wijnen op Domaine Laurens. Er wordt ook heel veel werk in de wijngaarden verzet om de rendementen laag te houden. Zo krijg je druifjes met concentratie en veel smaak. In 2000 nam Jacques Cavel het stokje van Henri over en zet zijn werk zeer succesvol voort. Laurens' crémant de Limoux ontving eerder in de Decanter Wine Awards de prijs voor beste crémant!
0.75l
Oorspronkelijk kom ik uit de Pyrénées Audoises, nabij Limoux. Mijn jeugd in deze streek heeft me geleerd de eenvoud van het leven te waarderen en te begrijpen dat hard werken beloond wordt. Na mijn studie in de computertechniek kreeg ik de kans om voor mijn werk naar verschillende landen te reizen en uiteindelijk mijn eigen bedrijf op te richten in Genève. Dit groeide snel uit over heel Zwitserland, met vestigingen in Bazel en Zürich. In 2000 verkocht ik mijn bedrijf en besloot ik terug te keren naar mijn wortels. Met mijn interesse in wijn, verbondenheid met de regio, enthousiasme om een klein bedrijf te laten groeien en mijn ervaring in export, besloot ik een kleine wijnmakerij over te nemen die al mousserende wijnen produceerde. Natuurlijk heb ik het over Domaine J. Laurens. Er lag een grote uitdaging voor me en er viel veel te leren. Een nieuw avontuur voor mezelf tijdens mijn pensioenjaren – en ik ben niet teleurgesteld. De realiteit van het harde werk als wijnboer confronteerde me met het omgaan met de grillen van het weer en klimaatveranderingen, moderne technologie omarmen terwijl we de traditionele Limoux-methode behouden, de strikte AOC-regels volgen, de exportmarkt ontwikkelen met de specifieke eisen per land, de juiste investeringen doen en het dagelijkse beheer strak houden. Dit zijn slechts enkele van de vele uitdagingen die ik ben tegengekomen. Dankzij een hecht, gemotiveerd en toegewijd team – een team dat is meegegroeid met J. Laurens – heb ik met veel plezier Domaine Laurens verder ontwikkeld tot een merk van hoogwaardige mousserende wijnen. Samen blijven we verfijnde en elegante wijnen produceren en streven we ernaar om elk jaar verder te verbeteren, zoals we altijd hebben gedaan. Onze volgende grote uitdaging is de omschakeling naar biologische wijnbouw. We staan nog aan het begin van dit traject, maar ik ben enthousiast om hard te werken aan een schonere en duurzamere omgeving voor de volgende generaties.
Eigenaar
per fles