Onze wijnwereld

Domaine du Pesquier

Ontdek de wijncultuur van het domein

In het hart van de appellation Gigondas vinden we Domaine du Pesquier. Dit domein is werkelijk schitterend gelegen, omringd door wijngaarden zo ver het oog reikt.

 

Vanaf de met platanen omzoomde binnenplaats heb je een prachtig uitzicht over de Dentelles de Montmirail, de bergketen die overal boven uitsteekt in dit zuidelijke deel van de Rhône. De band tussen de familie Boutière en Okhuysen is hecht en is terug te leiden tot het jaar 1981, waarin Louis Kat het domein ontdekt op een van zijn vele inkoopreizen naar de Rhône. In zijn me-moires “Monsieur Louis: op pad met een wijnkoper” vertelt hij over dit eerste bezoek aan Pesquier, waarbij de krachtige en kruidige rode wijnen direct indruk op hem maken. Wijnmaker Raymond Boutière exporteert op dat moment nog niet, maar staat er zeker niet onwelwillend tegenover om een paar proefflessen na te sturen voor de rest van het proefteam van Okhuysen. Gelukkig zijn ook de collega’s thuis in Haarlem te spreken over de kwaliteit van de wijnen. Het oogstjaar ’78 wordt dan ook onze eerste aankoop Pesquier – we hebben die allereerste fax nog liggen – en Raymonds eerste buitenlandse handel. Inmiddels zijn we ruim veertig jaar verder en is Domaine du Pesquier niet meer weg te denken uit ons portfolio. Dat is uiteraard mede te danken aan de bijna mythische status van de Vin de Pays de Vaucluse, de ‘landwijn’ die het hart van menig wijnliefhebber sneller laat kloppen en die al vele malen tot Wijn van het Jaar in het Proefschrift Wijnconcours werd verkozen.

 

Met Mathieu staat inmiddels alweer de vierde generatie Boutière aan het roer. Hij bestiert 24 hectare aan wijngaarden verspreid over de zuidelijke Rhône, waaronder 17 in de AOC Gigondas, 4 in Vaucluse, 2 in Côtes du Rhône en 1 in het nabijgelegen Vacqueyras. Op een perceel direct naast het domein, waar de druiven altijd wat minder makkelijk rijpten, heeft hij clairette aangeplant en wat picpoul. Clairette moet binnen de appellation verplicht 70% van de assemblage vertegenwoordigen, bij Pesquier is dat 90%. De druiven worden met de hand geplukt en daarna 24 uur gekoeld en vervolgens koud geperst. De vinificatie volgt op eikenhouten vaten van 600 liter en amfora’s. Het resultaat is een heerlijke wijn, met veel structuur en een prachtige complexiteit. Een mooie aanvulling op het portfolio.

 

De wijnen van de hand van Mathieu zijn van een uitzonderlijk niveau, en voor de kwaliteit die ze bieden is de prijs ronduit bescheiden. De vinificatie is klassiek te noemen, met een lange rijping op grote eikenhouten foudres. Ook worden de druiven voor een deel niet ontsteeld, maar met hele trossen vergist, wat de wijnen extra energie, frisheid en balans geeft. Uiteraard blijven we in de zuidelijke Rhône en bezitten de wijnen naast een bepaalde elegantie zeker ook kracht, kruidigheid en een goede body. Pesquier is met recht een topdomein waar we niet voor niets al decennia met veel wederzijds plezier mee samenwerken.

 

2022 Gigondas

2022 Gigondas

Met de rijpheid zit het hier altijd wel goed, maar de juiste balans vraagt om veel precisie van het oogstmoment.

Matthieu Boutière

Matthieu Boutière


24.50

19 50

per fles

Wijnen van Domaine du Pesquier

2022 Vacqueyras

2022 Vacqueyras

(Voorverkoop)

20.95 16 70

per fles

2022 Gigondas

2022 Gigondas

(Voorverkoop)

24.50 19 50

per fles

2024 Gigondas blanc

2024 Gigondas blanc

(Voorverkoop)

40.90 31 90

per fles

Ontdek de wijnregio van Domaine du Pesquier

Ontdek het land van herkomst