Château Branaire-Ducru is een vierde Grand Cru Classé-wijndomein in Saint-Julien-Beychevelle, Bordeaux. Het staat bekend om zijn elegante en verfijnde wijnen, die vaak worden omschreven als evenwichtig en fruitig, met een duidelijke Saint-Julien signatuur.
Het chateau zelf is gelegen aan de rand van de appellatie, naast Château Beychevelle, en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. In 1680 kocht Jean-Baptiste Braneyre een stuk grond van Château Beychevelle, de basis voor wat later Branaire-Ducru zou worden. De familie Du Luc bouwde het chateau in 1824, en later werd het domein geclassificeerd als 4e Grand Cru Classé in 1855. Na een periode van familiebezit werd het in 1988 gekocht door Patrick Maroteaux en zijn familie, die sindsdien het domein hebben gerenoveerd en gemoderniseerd. Branaire-Ducru beschikt over 60 hectare wijngaarden, gelegen in het zuidelijke deel van de AOC Saint-Julien.
De wijngaarden zijn aangeplant met cabernet sauvignon (65%), merlot (28%), petit verdot (4%) en cabernet franc (3%). Het domein maakt gebruik van een blend van druivenrassen, waarbij de nadruk ligt op het behoud van de fruitige en elegante stijl die kenmerkend is voor Branaire-Ducru. In de wijnbereiding wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht, wat een zachte behandeling van de wijn mogelijk maakt. De wijnen van Château Branaire-Ducru worden geprezen om hun elegantie, evenwicht en fruitigheid en staan bekend om hun fijne tannines, frisheid en lange afdronk. De wijnen hebben vaak aroma's van rood en zwart fruit, koffie, kruiden en mineraliteit. Château Branaire-Ducru wordt vaak beschouwd als een "rising star" binnen de appellatie Saint-Julien. Het domein heeft geïnvesteerd in moderne wijnbouwtechnieken en renovaties, met behoud van de traditionele waarden. De tweede wijn, Duluc de Branaire Ducru, is een goede kennismaking met de stijl van het huis.