Alle blogs

Recept: Gestoofde little gem

Door Eva Posthuma de Boer, 15 June 2023

Ingrediënten (bijgerecht, 4 personen)
4 kropjes little gem
2 el milde olijfolie
75 gr boter, in blokjes
1/2 kippenbouillonblokje
1 takje tijm
zout en peper

 

Bereiding
Snijd de kropjes sla in de lengte door. Was ze goed en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een braadpan - laat flink heet worden. Leg de halve kropjes sla op hun snijkant in de pan. Bak ze een paar minuten op halfhoog vuur tot ze lichtbruin worden; door het harde aanbakken karamelliseren de bladeren en krijgen ze een lekker zoet smaakje.
Voeg de blokjes boter een voor een toe en verkruimel het halve bouillonblokje boven de pan. Voeg 150 ml water toe en roer goed door. Ris de blaadjes van de tijm en strooi over de sla. 
Dek de halve kropjes af met een stuk nat en verkreukeld bakpapier. Laat op laag voor stoven, bedruip na een minuut of 5 met het vocht uit de pan. Na nog een minuut of 5 zijn de kropjes zacht (zonder vormverlies) en is het vocht ingekookt tot een glanzende, iets dikke saus. Door het stoven in de boterbouillon versterk je de zoete smaak en krijg je een heerlijke, romige structuur. 
Laat voor het opdienen 5 minuten rusten. Breng op smaak met zout en peper.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod