Terug in Bordeaux

Bordeaux En Primeur 2023

Op het moment van schrijven zijn we in Bordeaux. Inmiddels hebben we uitgebreid kennis kunnen maken met veel van de toonaangevende en interessante wijnen uit de streek.

Een markt die om actie vraagt

De titel van dit stuk is geen verwijzing naar ons jaarlijkse bezoek aan de ‘Bordeaux en Primeur’ proeverijen; het is een karakterisering van het oogstjaar 2023. Alexandre Thienpont, van het vermaarde Vieux Château Certan in Pomerol, vatte in één zin samen wat wij hier allemaal voelen: "2023 is een echt Bordeauxjaar!"

 

Wat hij hiermee bedoelt is dat 2023 niet werd getypeerd door warmte, maar door balans en frisheid. Het jaar begon heel positief, er was nauwelijks vorst. Zowel de bloei als de vruchtzetting verliepen voorbeeldig. Ook qua volume leek 2023 een groot jaar te worden, maar op sommige plekken stak meeldauw de kop op door wisselvallige en vooral ook natte zomermaanden. Dat moest aangepakt worden, wat niet overal even gemakkelijk was. Daarna zorgden enkele hittegolven eind augustus en begin september voor een verdere afname van het volume. Bovendien deden de topchateaus een groene oogst, waarbij overtollige druiventrossen in een vroeg stadium worden weggeknipt. Gelukkig werd de ‘blokkage’ van de rijping door de hittegolven beëindigd dankzij een aantal welkome buien in begin september en in oktober. De meeste druiven werden in alle rust geoogst bij goede tot zeer goede rijpheid. In de topgebieden waren de geoogste hoeveelheden bovendien aanzienlijk. Een belangrijke nuance is wel dat de kwaliteit niet overal even vanzelfsprekend was; het terroir was van belang. De grote terroirs hebben bijna allemaal topwijnen voortgebracht.

Bordeaux En Primeur 2024 Bordeaux En Primeur 2024 Bordeaux En Primeur 2024

Bordeaux En Primeur 2024

Ondanks de hoge kwaliteit van de wijn, is sfeer in Bordeaux deze week niet heel uitgelaten. De reden hiervan is economisch. De markt zit al maanden ‘op slot’, en de wens dat de economische activiteiten weer op gang komen wordt breed gedragen. Het is daarom nu al zeker dat de prijzen behoorlijk zullen gaan zakken. Dat is zeer positief nieuws, want dit betekent dat we zeer goede wijnen kunnen kopen tegen een substantieel lagere prijs. Daar zullen wij zeker ons voordeel mee doen, en u dus ook!

 

Ga mee op reis Bordeaux En Primeur

Alle wijnen uit de Bordeaux En Primeur campagne 2023 worden vanaf medio 2026 geleverd. Wij nemen tegen die tijd contact op voor een bezorgafspraak.