Alle blogs

Recept: Charlotte russe van Janny

Door Janny van der Heijden, 23 November 2023

Echte dessertfanaten bakken de lepelbiscuits zelf, maar ik kom veel in Frankrijk en neem daar graag de brede Franse biscuits à la cuillère of de biscuits roses de Reims mee.

Beide zijn ideaal voor de charlotte russe, waarbij de eerste neutraal van kleur zijn en de laatste roze. De Franse lange vingers zijn beslist anders dan de onze. En eerlijk is eerlijk: ik geef de voorkeur aan de brede Franse omdat ze niet alleen makkelijker te schikken maar ook lekkerder van smaak zijn. In dit recept heb ik een iets eenvoudiger variant van het dessert gemaakt, die er even feestelijk uitziet. Voor wie dit dessert voor de eerste keer maakt werkt een hoge rechte springvorm van ongeveer 16 cm doorsnede en zo’n 12 hoogte het makkelijkst.

 

Ingrediënten
16-18 lepelbicuits (afhankelijk van de grootte van de vorm en de breedte van de biscuits)
7 gram gelatineblaadjes
35 gram suiker
35 gram custardpoeder
350 ml melk
250 ml slagroom
1 eetlepel suiker
3 eetlepel frambozenlikeur
3-4 eetlepels bessengelei
Gemengd rood fruit (frambozen, blauwe bessen, granaatappelpitjes, bramen etc..)


Bereiding
Week de gelatineblaadjes in koud water. Meng suiker, custardpoeder en een scheut melk tot een papje en breng de rest van de melk aan de kook.
Roer het papje door de hete melk en laat zachtjes al roerend koken tot een glad gebonden custard. Schenk dit uit op een brede schaal en laat afkoelen.
Zet de springvorm op de schaal of het bord waarop de charlotte geserveerd wordt en schik de lepelbiscuits rondom dicht aaneengesloten tegen de wand van de vorm met de gesuikerde kant naar buiten.
Klop de slagroom met de suiker lobbig (dus niet helemaal stijf).
Knijp de gelatine losjes uit en los de blaadjes op lage stand in de likeur op, maar laat niet koken. Laat afkoelen.
Klop intussen de afgekoelde custard los tot een luchtig geheel.
Meng er dan de gelatineoplossing (die dezelfde temperatuur moet hebben) door en meng er ten slotte de opgeklopte slagroom door.
Schep de egale massa in de vorm. Strijk de bovenkant glad en laat in enkele uren in de koeling stevig worden.
Verwarm de bessengelei tot deze net vloeibaar is en lepel dit op de bovenkant van de charlotte. Laat niet helemaal stevig worden en garneer met het fruit en verwijder voorzichtig de vorm.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod