Alle blogs

Carte Blanche met Milton Verseput

Door Max Funcke, 23 November 2023

In de laatste editie van dit jaar is het woord aan wijndocent en huisfotograaf Milton Verseput.

We schrijven het jaar 2016. Ik was sommelier bij sterrenrestaurant De Vrienden van Jacob, en werd door Xavier uitgenodigd om hem te vergezellen op een wijnreis naar Duitsland. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. In een koude novembermaand deden we met de auto Duitslands mooiste Anbaugebiete aan, waaronder Mosel en Rheingau. Voor mij was het bezoek aan Gut Hermannsberg in de Nahe echter het meest indrukwekkend. Alleen de rit ernaartoe al. Onderweg, op een uur rijden van Frankfurt, zie je het landschap veranderen. Het wordt steeds ruiger, de bodem is grotendeels vulkanisch. En dan, opeens, doemen de iconische Grosse Lagen (Duits voor grand-cru-wijngaarden) van Gut Hermannsberg in de verte op. Deze steile wijngaarden, pal langs rivier de Nahe, staan be-plant met riesling. En anders dan veel mensen vermoeden, wordt er vooral droge wijn van gemaakt. Zinderende wijn.


Gut Hermannsberg werd in 1902 opgericht, toen nog als 'Koninklijk Pruisisch Domein’, en dus eigendom van de deelstaat. Het uitmuntende oogstjaar 1921 betekende de doorbraak, en gedurende de bewogen twintigste eeuw ontplooide het domein zich tot één van de vermaardste producenten van Duitse kwaliteitsriesling. Sinds 2009 is de familie Reidl eigenaar, en is er veel gemoderniseerd op het domein. Toch vertelde wijnmaker Karsten Peter ons tijdens de rondleiding dat zijn favoriete ingrediënt ‘tijd’ is. Hij werkt met veel geduld, en processen zoals fermentatie, rijping en filtering krijgen allemaal zo veel tijd als er nodig is.

Karsten Peter vertelde ons tijdens de rondleiding dat zijn favoriete ingrediënt 'tijd' is

Milton Verseput

Na de rondleiding kregen wij alle rieslings te proeven die afkomstig zijn van de Grosse Lagen. Gut Hermannsberg telt er maar liefst zeven, en al deze single-vineyard-wijnen waren verbluffend in hun puurheid en precisie. Daarnaast kregen wij ook een aantal andere cuvées te proeven, waaronder de 7 Terroirs. Bij de allerbeste producenten proef je de kwaliteit van de kostbaarste topcuvée terug in alle wijnen, en dat is bij de 7 Terroirs absoluut het geval. Niet gek, als je bedenkt dat er druiven van alle zeven Grosse Lagen zijn verwerkt in deze wijn. En met groot succes. Dierbaar zijn de herinneringen die ik koester aan deze reis, de leerzame rondleidingen, fantastische wijnen en natuurlijk de band met Xavier, die uiteindelijk enkele jaren later heeft geleid tot mijn toetreding tot het Okhuysen-team.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod