Alle blogs

Van de bovenste plank: Roches Neuves

Door Max Funcke, 23 November 2023

In Saumur, aan de oever van de Loire, werkt een wijnmaker met een mythische reputatie. Wie zijn wijnen probeert te omschrijven komt superlatieven tekort. Men noemt hem een artiest en een genie. Zijn domein is een bedevaartsoord.

Thierry Germain is een man die het wijnmaken anders benadert. Hij denkt anders, hij beleeft dingen anders. In een wereld waar traditie vaak heilig is en wijnmaken diepgeworteld is in eeuwenoude praktijken, zoekt Thierry continu naar vernieuwing. Zo begrijpt hij als geen ander dat nieuwe klimatologische omstandigheden vragen om een andere aanpak. De alcoholpercentages van zijn wijnen zijn ondanks de toenemende warmte in de laatste jaren zelfs afgenomen. Als gevolg hebben ze meer verfijning en expressie dan ooit tevoren. Ook Thierry’s woordkeuze reflecteert zijn unieke visie en zijn diepgaand zintuiglijk inzicht. Zo gebruikt hij termen als ‘tensie’, ‘energie’, ‘saliniteit’, ‘textuur’ en ‘floraliteit’ bij het omschrijven van wijn. In een voortdurend streven naar harmonie staat het leven centraal in zijn filosofie: het leven van de druivenstok, van de bodem, van het omringende ecosysteem en van mens en dier.

Alleen al zijn woordkeuze onderstreept de unieke visie op wijnmaken

Max Funcke

Zijn stijl van dynamische, gebalanceerde wijnen komt voort uit een intrinsieke, compromisloze motivatie om schoonheid te creëren. Deze wijnen hebben hem een mythische reputatie opgeleverd. Roches Neuves is een bedevaartsoord voor jonge wijnmakers die hopen iets van deze meester te leren. Eén van zijn leerlingen is Sandra Bravo van Sierra de Toloño. Ondanks zijn reputatie is Thierry een bescheiden man. Zo is hij van mening dat hij cabernet franc pas sinds enkele jaren écht is gaan begrijpen. Deze lokale druif, die in minder kundige handen soms de neiging heeft om wijnen met groene en bittere tonen voort te brengen, is voor Thierry een eindeloze bron van inspiratie en uitdaging. In zijn handen transformeert deze eigenwijze druif tot een gedwee, sierlijk en expressief kunstvoorwerp.

Thierry's wijnen zijn een lichtend voorbeeld voor veel jonge wijnmakers

Max Funcke

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod