Alle blogs

Wijn-spijs: wat drink je bij pittig eten?

Door Max Funcke, 29 February 2024

In deze rubriek bespreken wijn-spijsexperts Woudt Stroo en Milton Verseput wat te drinken bij uitdagende smaken. Dit keer dus wine-spice.

Woudt: Toen ik als sommelier werkte, vond ik het combineren van wijn en spijs één van de boeiendste thema’s. Ook nu, als horeca-adviseur, ga ik enkel voor de allerbeste combinaties. Af en toe is de uitdaging groot. Laatst kreeg ik het verzoek voor wijn bij rendang, Indonesisch runderstoofvlees in een pittige kokossaus. Pittig eten is niet makkelijk. Het verdooft je palet, dus je wijn moet een hoog smaakgehalte hebben. Anders proef je niets. Ook milde zuren zijn belangrijk, want scherpe zuren maken pikant eten nóg pittiger. Daarnaast is het fijn om een hint van zoetigheid te hebben, want dat harmonieert mooi met pittigheid. In het geval van rendang is het bovendien een goed bruggetje naar kokos. Dus ik zocht een wijn met veel smaak, milde zuren, en misschien een klein zoetje. Een rijke wijn. Mijn keuze viel op de Elzas; dankzij een uniek, relatief warm klimaat zijn de wijnen hier gul en vol, en hebben zelfs de droge wijnen vaak een zoetige ondertoon. De riesling die ik koos, deed precies wat ik wilde. Hij ving de pittigheid op, vulde het aan met rijke smaken, en tilde zowel de rendang als de wijn zelf naar een hoger niveau.

Pittig eten verdooft je palet, dus je wijn moet een hoog smaakgehalte hebben

Woudt Stroo

Milton: Met mijn vriendengroep heb ik vaak etentjes. De meeste van mijn vrienden kunnen goed koken, dus raad eens wie er altijd voor de wijn mag zorgen? Met name vriend Tim maakt het mij vaak moeilijk, want één van zijn specialiteiten is spicy taco’s. Heerlijk natuurlijk, maar wat schenk je daarbij? O, en had ik al gezegd dat het rood moest zijn? Als je witte wijn combineert met spicy eten, dan consolideer je de pittigheid vaak met een zoetje. In rode wijn vertaal ik dit losjes naar rijpheid: een rijpe, volle rode wijn uit een warm klimaat is latent zoet. Bovendien heeft zo’n wijn meestal zachte tanninen, veel concentratie en een hoger alcoholpercentage. Allemaal eigenschappen die goed combineren met spicy eten. Wist je dat we alcoholpercentages boven de 13,5% vaak als zoetig ervaren? Laatst had ik La Consulta mee, van wijnmaker Karim Mussi. Ik koelde hem terug tot ongeveer 16ºC, wat veel energie gaf aan de wijn. Het werkte onwijs goed. We hadden nog wel enige discussie of pittig eten niet beter is met een pilsje, maar dat kan ik natuurlijk niet zeggen in Vinée Vineuse.

2022 Riesling

2022 Riesling

19.90 19 25

per fles bij 6 flessen,
21.50 per fles

2021 La Consulta Select Blend

2021 La Consulta Select Blend

20.95 20 50

per fles bij 6 flessen,
22.90 per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod