Alle blogs

Terroirwijnen uit de Jura, Savoie en Beaujolais

Door Job Joosse, 24 August 2023

Afgelopen juni zijn we met onze voorverkoop Bourgogne 2021 gestart. Er werd enthousiast gereageerd en we kunnen spreken van een zeer succesvolle campagne.

De witte en rode wijnen uit de Bourgogne blijven onverminderd populair, ondanks de stijgende prijzen door de grote vraag en de uitdagende en kleine oogsten die de streek de afgelopen jaren voor de kiezen heeft gehad. We hebben nu nog wat kleine allocaties en laatste flessen van de mooiste wijnen beschikbaar. De campagne loopt ten einde dat houd in dat ook de scherpe primeurprijzen komen te vervallen.  


Voor ons is dit ook een moment om de liefhebbers van goede Bourgogne te attenderen op de heerlijke wijnen uit de omliggende streken zoals de Jura, Savoie en de Beaujolais. Ook dit zijn geweldige terroirwijnen pur sang, van kleine, zelfstandige producenten. Net als in de Bourgogne hebben we het over wijnen van kleine percelen met een specifieke bodem en ligging, die een eigen karakter aan de wijn geven. Hier spelen originele druiven als savagnin, jacquère, altesse, mondeuse en gamay – vaak van zeer oude stokken – de hoofdrol als ‘doorgeefluik van het terroir’. Op dit moment zijn deze wijnen bij het grote publiek nog wat minder bekend wat ze qua prijskwaliteitverhouding zeer interessant maken. Daarnaast liggen de productiekosten in streken als de Jura en Savoie, maar ook de Beaujolais vaak hoger dan in de Bourgogne door bijvoorbeeld een hogere plantdichtheid en steilere hellingen.

Wij hebben een selectie gemaakt van onze absolute topproducenten uit Jura, Savoie en Beaujolais. Ontdek deze wijnen van unieke terroirs!

Job Joosse

Croix & Courbet, Jura
Croix & Courbet is een gezamenlijk project tussen David Croix (van Domaine des Croix uit de Bourgogne) en zijn goede vriend Damien Courbet (uit de Jura). Na een aantal kleine en uitdagende oogstjaren kwamen er in de Jura enkele contracten beschikbaar om druiven te kopen van schitterende wijngaarden. Deze vaak oude wijngaarden aangeplant met de lokale druif savagnin en ook wat chardonnay, werden al biologisch of zelfs biologisch-dynamisch bewerkt en hebben een perfecte expositie. David en Damien hebben door hun opleiding en ervaring een perfecte beheersing van de mix tussen de traditionele opvoedingen, die zo typisch zijn voor de Jura, met een moderne touch. Tijdens de lange vergistingen en opvoedingen vindt zo min mogelijk interventie plaats om de terroirs optimaal te laten spreken. De sterke lokale druif savagnin en het koele klimaat leent zich uitstekend voor deze werkwijze. Hun wijnen zijn intens, zuiver en complex. Met de grote vraag naar de wijnen uit de Bourgogne, maar ondertussen ook uit de Jura, een mooie kans voor ons om direct een allocatie van deze bijzondere wijnen veilig te stellen! Voor liefhebbers van mooie witte Bourgognes is dit ontzettend interessant om te proeven en kennis mee te maken. De Jura heeft een bijzonder terroir, een eigen unieke stijl, en de beste wijnen zijn zeer complex en gastronomisch.

 

Domaine Genoux, Savoie

Domaine Genoux is schitterend gelegen aan de voet van de Franse Alpen in de ‘Combe de Savoie’ bij het dorpje Arbin, aan de rivier de Isère. Het domein beslaat twaalf hectare wijngaarden. Eigenaren zijn André en Daniel Genoux, zesde generatie wijnmakers, die alles uit de bijzondere wijngaarden proberen te halen. Deze zijn gelegen op steile hellingen en beplant met autochtone druivensoorten als mondeuse, altesse en jacquère en ook wat roussanne en gamay. In 2009 is het domein biologisch gecertificeerd en wordt er vol overtuiging biologisch-dynamisch gewerkt in de wijngaarden. Alle druiven worden met de hand geoogst om de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen. Ook in de kelder kiezen ze voor een heel pure benadering: door perfect rijpe druiven te oogsten is de interventie hier minimaal.

 

Domaine Louis Claude Desvignes, Beaujolais
In het hart van het dorp Morgon ligt het oude, bescheiden domein Louis Claude Desvignes. Het domein stamt uit de vroege 18e eeuw en de familie Desvignes maakt hier al acht generaties krachtige en uitgesproken wijnen. Domaine Desvignes bestaat uit dertien hectare wijngaard, waarvan vijf zijn gelegen op de vermaarde Montagne du Puy. Het geheim van Claude-Emmanuelle en haar broer Louis-Benoît Desvignes is simpel: een hoge gemiddelde leeftijd van de wijnstokken (zeventig jaar!), een hoge plantdichtheid (tienduizend stokken per hectare), lage rendementen (40 hectoliter per hectare), oogsten bij volledige rijpheid (vaak later dan de andere boeren) en op een gezonde, organische manier de grond bewerken door te ploegen en geen onkruidverdelgers en insecticiden te gebruiken. Ieder perceel krijgt zijn eigen individuele aanpak en brengt een unieke wijn voort, met een maximale expressie van het terroir.

 

Bret Brothers, Beaujolais

De broers Jean-Philippe en Jean-Guillaume transformeerden het domein van hun opa naar biodynamisch en daarnaast stimuleerden ze boeren in de omgeving om hetzelfde te doen. Met tomeloze energie wisten ze veel jonge wijnmakers te inspireren, zelfs tot ver buiten de Bourgogne. Ondertussen werd het handelshuisje Bret Brothers een even groot succes als het domein. Naast hun schitterende wijnen uit de Mâconnais hebben ze nu ook een aantal jaren wat gamay uit uit de Beaujolais. Dit zijn geselecteerde terroirs met een granieten bodem en van zeer oude stokken. De hoge kwaliteit van de wijnen wordt door hen streng bewaakt, terwijl er daarnaast wordt geëxperimenteerd met nieuwe methoden van werken in zowel wijngaard als kelder. Dit om nog verder te gaan in het zo natuurlijk en duurzaam mogelijk werken.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod