Alle blogs

Voorverkoop oogstjaar 2024: de onmiskenbare signatuur van Guffens

Door Xavier Kat, 13 mei 2025

Domaine Guffens-Heynen

Aan het begin van zijn carrière gelooft Jean-Marie Guffens, net als iedereen, dat de beste Bourgognewijnen afkomstig zijn van de bekendste appellations, oftewel de grote cru’s uit de Côte d’Or. Omdat hij zich geen enkel perceel in deze dorpen kan veroorloven, komt hij op het idee om er druiven te kopen. In 1990 richt hij Verget op. Voor dit kleine handelshuis hanteert hij dezelfde strenge normen als voor Domaine Guffens-Heynen. De filosofie kan worden samengevat in één simpele zin: “De beste wijn wordt gemaakt met de beste druiven”. Dit adagium is de hoeksteen van Verget. Dus of het nu in de Mâconnais, Chablis of Côte d’Or is, het zijn de beste wijnstokken en de beste terroirs die worden gezocht om kwaliteitswijnen te produceren.


In de loop der jaren komt zijn aanpak meer tot zijn recht in de Mâconnais (van oudsher een producent van generieke wijnen) dan in de andere gebieden, en breidt het assortiment hier verder uit, terwijl hij stopt met druiven kopen in de Côte d’Or en Chablis. Met zijn rigoureuze en terroirgerichte aanpak is Verget al snel een van de leidende handelshuizen in dit deel van de Bourgogne. Julien Desplans arriveert net voor de oogst van 2006 en wordt opgeleid door Jean-Marie. Julien is nu verantwoordelijk voor de inkoop van de druiven en het maken van de wijn. Samen met Jean-Marie beslist hij over de rijping van de wijnen. Verget koopt zijn druiven van gepassioneerde wijnboeren, geselecteerd op hun professionaliteit en hun respect voor de wijnstokken en het terroir. Dit wordt regelmatig gecontroleerd en de oogstdata worden bepaald op basis van strenge analyses. De druiven worden met de hand geplukt, bijna altijd door teams van Verget.

Maison Verget

Het is 1976, Jean-Marie rondt een studie Theater en Architectuur af en zijn vrouw Maine Schone Kunsten. De militaire dienst wacht op Jean-Marie, iets waar hij niet per se naar uitkijkt. Het jonge stel besluit daarop om een avontuur in Frankrijk te starten en ze ruilen hun Vlaamse geboortegrond voor de Bourgogne. Ze geven zichzelf een jaar om Frans te leren en wijn te ontdekken. Zodra ze in Vergisson aankomen, begint Jean-Marie wijnbouw te studeren aan het Lycée Agricole in Davayé en Maine werkt voor de plaatselijke wijnboeren. Daarna worden ze beheerders van een klein domein in de Mâconnaisstreek. Ze leren hoe ze de wijnstokken moeten bewerken en Jean-Marie hoe hij wijn moet maken.


In 1979 kopen ze een paar percelen wijngaard ter de hoogte van Pierreclos. Lastige percelen vanwege hun ligging, waar op dat moment niemand anders in geïnteresseerd is. Enthousiast maakt het stel hun gebrek aan ervaring goed met een bijna instinctieve benadering. Hun gevoeligheid en creativiteit, combineren ze met een oprechte liefde voor wijn. Critici erkennen al gauw hun talent, en over de hele wereld worden de wijnen geprezen. Vandaag de dag staat Domaine Guffens-Heynen op eenzame hoogte in de Mâconnais en is wereldwijd bekend als een van de allerbeste producenten uit de gehele Bourgogne.

We zijn heel blij met de uiteindelijke kwaliteit van 2024, dat een veeleisend jaar was. De wijnen vallen op door hun mineraliteit en kracht.

Julien Desplans

Julien Desplans

Château des Tourettes

In 1997 kopen Maine en Jean-Marie Château des Tourettes, gelegen in de heuvels op enkele kilometers van Apt, in de Lubéron. Hun beslissing is zeker ingegeven door de schoonheid van de landschappen van de Lubéron, die onmiddellijk hun artistieke ziel aanspreekt, maar ook door het wijndomein van Tourettes, dat hen nieuwe perspectieven biedt. Ondanks de hitte van de regio profiteren de wijnstokken, die op 420 meter hoogte liggen, van ideale omstandigheden die een langzame rijping garanderen.


Zodra ze aankomen, herstructureren ze de wijngaard, die beschadigd is door jarenlange chemische behandelingen. Het kost hen enkele jaren hard en nauwgezet werk. Sommige wijnstokken worden overgeënt, andere worden gewoon gerooid en vervolgens opnieuw geplant met aangepaste druivenrassen. De wijnstokken worden nu zo natuurlijk mogelijk verbouwd. In totaal zijn er zo’n vijftien hectare wijngaard, waarvan ongeveer de helft is aangeplant met witte druiven (chardonnay, roussanne, marsanne en viognier) en de andere helft met blauwe (syrah, grenache en cabernet-sauvignon).


Doordat Guffens ervoor kiest om ook ongebruikelijke druivenrassen te planten, mag hij geen gebruik maken van de appellation “Côtes du Luberon”. Dit blijkt een buitenkans, want zo kan hij het verschil maken en het echte potentieel van Château des Tourettes laten zien. In 2016 lanceert Jean-Marie Guffens samen met de bekende oenoloog Stéphane Derenoncourt uit Bordeaux, een nieuwe grote rode wijn met de naam ‘Tinus’ (genoemd naar zijn grootvader, een boer en molenaar bij wie hij als tiener vakanties doorbracht in Vlaanderen). De Tinus blanc wordt hetzelfde jaar gecreëerd met druiven van de wijngaarden die Maine speciaal heeft bewerkt. Dezelfde oogst-, pers- en vinificatiemethoden worden gebruikt als op Domaine Guffens-Heynen.

Château Closiot

Vanaf hun eerste bezoek aan Sauternes in 1976 zijn Jean-Marie en Maine gefascineerd door de grote zoete wijnen. De edele rotting, botrytis cinerea, die het zoet en de zuren in de druiven concentreert en ervoor zorgt dat de schillen van de verschrompelde druiven in contact komen met het sap en daarbij ook tanninen afstaan, is voor de jonge enthousiastelingen pure magie. Ze brengen meerdere weken door in de regio en bezoeken vele chateaus, waaronder enkele van de meest prestigieuze. Een onverwachte proeverij op Château d’Yquem bezegelt hun liefde voor deze wijnen uit een ander tijdperk en een andere wereld. Het zaadje wordt bij Jean-Marie nu al geplant om ooit zelf iets heel groots en bijzonders in deze streek te maken.


Nadat ze zo’n veertig jaar later gedurende twee jaar met Philomène Morais op zoek zijn geweest naar een nieuw avontuur, stuiten ze op een klein landgoed in Barsac. Ze kopen Château Closiot in 2017 met de vaste bedoeling om er grote zoete wijnen te produceren. Maar het welkom in Barsac is verre van groots: op de dag dat ze aankomen op het chateau bevriest 70% van de wijnstokken. Het maken van zoete wijnen is dat jaar bijna onmogelijk en de drie vaten van 2017 zijn een collector’s item. Naast het maken van de edelzoete barsac is Guffens er ook van overtuigd op deze plek een zeer grote droge witte wijn te kunnen maken. Bijkomend voordeel is dat de kans om dat in een grotere hoeveelheid jaarlijks te kunnen doen, groter is. Dit zorgt voor meer economische stabiliteit, waardoor hij nog strikter kan zijn in zijn zoektocht naar zoet van de absolute buitencategorie. Nu, korte tijd later, laat Jean-Marie ook hier zien een meer dan uitmuntend wijnmaker te zijn. Zowel de zoete als de droge wijnen die hij hier maakt, worden door de pers bejubeld en in een adem genoemd met de wijnen van Château d’Yquem en Château de Fargues. Het chateau en de 15 hectare wijngaard liggen omringd door de bekendste premier crus classés van Barsac, waaronder Château Climens, Château Coutet en Château Doisy-Védrines en Château Doisy-Daène. De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met sémillon (95%) en sauvignon-gris en muscadelle (5%).

 

Xavier Kat: de klasse van Guffens overstijgt ieder terroir

 

Tijdens Proeven tussen de Stellingen stonden twee wijnen van Jean-Marie Guffens vlak bij elkaar op de proeftafel: de C de Sec van Château Closiot (Barsac, Bordeaux) en de Tinus Chardonnay van Plateau de l’Aigle (Luberon, zuidelijke Rhône). Twee totaal verschillende terroirs en druiven – sémillon tegenover chardonnay – maar met een opvallend gelijke signatuur. Bezoekers proefden ze na elkaar en waren unaniem enthousiast, zeker toen ze de prijzen hoorden. “Alsof je bourgogne drinkt. Nee, hele goede bourgogne!” zei iemand over de Tinus. En over de C de Sec: “De meeste wijnen uit Pessac-Léognan halen dit niveau niet en kosten het dubbele!”

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer