Gebaseerd op één klein proefglas schreef ik twee pagina’s in mijn boekje vol. Cheval Blanc is een wijn die mijns inziens in alle opzichten perfect is. Niet gek natuurlijk, als je de prijs en de reputatie in acht neemt. Maar goed. Na afloop van de proeverij maakten we een wandeling over het domein. Er was een prachtige tuin aangelegd op het dak van de kelder, met zicht op allerlei iconische naburige chateaus. Terug in de auto, ruim tien minuten later, werd ik mij gewaar van iets speciaals: ik proefde de wijn nog steeds! Vlug pakte ik mijn proefboekje erbij en schreef nóg een pagina vol over deze wijn. Ik was er bij het verlaten van de kelder onbewust van uitgegaan dat het proefgedeelte van het bezoek was afgerond, maar ik had het mis. Die avond in het hotel, nog steeds onder de indruk van mijn ervaring, schreef ik het volgende:
‘Iedere wijn vertelt een verhaal, en de afdronk is de ontknoping. De afdronk bepaalt voor een groot deel hoe men een wijn zal beoordelen en onthouden. Als een verhaal je continu heeft vervoerd, maar het einde is heel abrupt of niet naar je zin, dan komt er over het hele verhaal een donkere wolk te hangen. Als er anderzijds een bevredigende conclusie aan het verhaal zit, kan dit een prachtig gevoel van catharsis of verrukking teweegbrengen. Alles valt dan samen en dat geeft een harmonieus gevoel.’
De afdronk is voor veel wijnliefhebbers één van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de kwaliteit van een wijn. Maar hoe beoordeel je de afdronk van een wijn? Hoe omschrijf je hem? Er zijn een aantal punten om op te letten. We hadden het net al over de lengte van de afdronk. Hoe lang proef je de wijn nog? Doorgaans wordt een wijn met meer lengte als kwalitatief beter beschouwd. Vervolgens is er een term die mijn wijnvriend Frans Smit graag gebruikt, en waar geen toereikende Nederlandse vertaling voor is: persistence. Hier gaat het niet alleen om hoe lang de afdronk is, maar ook over de mate van overtuiging, of doorzettingskracht, waarmee hij voortduurt. Dan is er nog de ‘vorm’ van de afdronk: wijnen met veel spanning en zuren, zoals goede riesling of chenin blanc, hebben een afdronk die je als lineair kan omschrijven. Het voelt alsof zo’n wijn een bepaalde frequentie op je palet pakt, en deze niet meer loslaat. Complexe wijnen kunnen juist een meanderende afdronk hebben. De smaak van de wijn blijft zich ontwikkelen, zelfs als hij al is doorgeslikt. Het proeven van wijn, en het beoordelen van de afdronk, is eigenlijk een zintuigelijke oefening in bewustzijn. Hoe meer eigenschappen je in een wijn kunt ontwaren, hoe groter de indruk die hij zal achterlaten.