Door Elisa Duivestein, 07 September 2023
Dat begint met zijn unieke terroir in Mudgee en Orange, waar al sinds de tweede helft van de 19e eeuw aan wijnbouw wordt gedaan. Maar het is pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, toen wijnmakers op zoek gingen naar koelere terroirs, dat de streek meer in trek is. Peter was een van de eerste nieuwelingen die hier neerstreek. Volgens hem is de wijnregio het best bewaarde geheim van het land. Het koelere klimaat, de hoogte en de perfecte bodems stellen hem in de gelegenheid om exact díe wijnen te maken die hij voor ogen heeft. Een tikje eigenwijze wijnen ook, zo is hij bijvoorbeeld de enige in Australië die zich waagt aan het verbouwen van gewürztraminer.
Peter Logans filosofie is duidelijk: hij wil wijnen maken met het typisch Australische fruitgedreven karakter, maar met meer ‘Europese’ elegantie, structuur en diepgang.
Het koele klimaat zorgt voor een lang groeiseizoen, met genoeg zonuren. De druiven rijpen dus langzamer, wat een maximale opbouw van de geur- en smaakstoffen en behoud van frisheid in de druiven als gevolg heeft. In zijn beginjaren was Peter vooral aan het experimenteren, om zo te leren hoe hij maximale terroirexpressie kon bereiken in zijn wijnen. Ook genoot hij er simpelweg van om wijnen te maken die hij zelf lekker vond. De Apple Tree Flat-serie ontwikkelde Peter om monocépagewijnen te maken – wijnen met een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding, om elke dag van te genieten. Hij liet zich inspireren door de schoonheid van de omgeving en bottelde de lokale expressie in zijn flessen.