In de laatste week van april komt de wijnwereld bijeen in Bordeaux om het jongste oogstjaar van vat te proeven. Wij waren er uiteraard bij en praten je graag bij over de kwaliteit van 2023.
Na de snoei liepen de knoppen iets later uit dan normaal. Door de opwarming van het klimaat lopen de laatste jaren de knoppen steeds eerder uit. Dit kan desastreuze gevolgen hebben, wanneer de knoppen door voorjaarvorst bevriezen. Gelukkig ging 2023 goed van start met nauwelijks vorstschade. De bloei verliep dan ook vlot, homogeen en onder perfecte omstandigheden. Alles lag dus op de rit voor een grote potentiële oogst. In het voorjaar viel er veel regen. Vocht in combinatie met hoge temperaturen is een recept voor meeldauw, een schimmelziekte waar met name merlot gevoelig voor is. Op en aantal plekken waren de rendementen daarom toch wat lager dan gehoopt. Het gebrek aan waterstress tijdens de vruchtzetting was gunstig voor de vegetatieve groei van de bessen. Ondertussen bleef de dreiging van meeldauw bestaan. De véraison (het veranderen van de kleur van de bessen) startte na half juli. Hoewel het in het deze maand over het algemeen warm en droog was, bleef er echter een gebrek aan zonneschijn. Omdat er daarnaast voldoende beschikbaarheid van water was, bleven de stokken zich concentreren op het aanmaken van gebladerte. De rijping van de druiven bleef daarom wat achter. In het midden van augustus sloeg het weer drastisch om met een eerste hittegolf waarin de druiven in droog en heet weer konden rijpen. De witte druiven zijn vanaf eind augustus onder uitstekende condities binnen gehaald; gezond, gebalanceerd en met veel aromastoffen. Het droge en zonnige weer zette door in september, waardoor de blauwe druiven onder goede omstandigheden verder konden rijpen. De bessen waren wat groter dan in 2022 met wat minder suiker, een goede aciditeit en een goede kwaliteit taninnen en kleurstoffen. De oogst van de merlotdruiven begon al vroeg in september. Op sommige plekken is er uit angst voor stormachtig weer wat gehaast van start gegaan met de oogst van de cabernet franc en cabernet-sauvignon. Degenen die het aangedurfd hebben om te wachten hebben schitterend rijp fruit kunnen oogsten. In de wijngaarden van Sauternes en Barsac was de regenval vanaf half september bevorderlijk voor de ontwikkeling van de ‘pourriture noble’ in rijpe en gezonde druiven. Het uitzonderlijk warme en droge weer aan het eind van de maand september en aan het begin van oktober versnelde de concentratie in de druiven.
Tegenwoordig beginnen we met ons proefteam op de maandagochtend in Hangar 14 op de Quai des Chartrons met het proeven van de chateaus die aangesloten zijn bij de Union des Grands Crus de Bordeaux. Dit geeft direct een heel goed beeld van de kwaliteit van de belangrijke appellations in het oogstjaar 2023. Die middag gingen we de Médoc in voor belangrijke bezoeken in Margaux, Pauillac en op de terugweg een uitgebreid bezoek aan ‘ons eigen’ Château Maucamps. Op deze eerste dag proefden we al bijna 120 wijnen. De dinsdag is traditioneel gereserveerd voor de wijnen van de rechteroever. We begonnen om 09.00 uur op de Quai du Priourat aan de Dordogne in Libourne met een proeverij van de wijnen van de familie Moueix. De nadruk lag daarbij op Pomerol en Saint-Emilion. We eindigden de dag bij de familie Puyol van Château Barberousse, waar we altijd hartelijk worden ontvangen. Op woensdag, de derde proefdag, gingen we weer de Médoc in en namen we uitgebreid de tijd voor bezoeken aan chateaus in Saint-Julien, Pauillac, Saint-Estèphe en Haut-Médoc. In Margaux werden we hartelijk ontvangen voor de lunch op Château Giscours door Alexander van Beek. Zijn kijk op het oogstjaar en de ontwikkelingen in Bordeaux is altijd zeer leerzaam. Op donderdag stond Pessac-Léognan op het programma waar we ook de wijnen van Sauternes en Barsac proefden. In vier dagen tijd proefden we in totaal bijna 300 wijnen van het nieuwe oogstjaar.
Na een mooi overzicht te hebben gekregen van Bordeaux in de volledige breedte, kunnen we stellen dat het oogstjaar 2023 uitstekende wijnen heeft voortgebracht. Het is een jaar met frisheid, structuur en rijpheid. 2023 is een klassiek jaar en dat vraagt om wat duiding. Na grote en warme jaren als 2009, 2010, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020 en 2022 is dit weer een jaar met meer elegantie, een lager alcoholgehalte en meer verteerbaarheid. De wijnen hebben echter wel degelijk structuur, kleurintensiteit en ruggengraat en - door hun frisheid - een uitstekend bewaarpotentieel. Door de soms uitdagende weersomstandigheden, is dit jaar de kwaliteit wel wat minder homogen. In onze selecties zullen wij daarom zoals altijd zeer zorgvuldig te werk gaan. Op het moment van schrijven zijn er nog geen prijzen bekend, maar zoals altijd zal het succes van de verkoop van de wijnen vallen of staan met de prijzen. Ook dit jaar zullen wij weer goed naar de prijs-kwaliteitverhouding kijken.
Onderstaand onze persoonlijke lijst met de wijnen die er het meest uitsprongen, zowel om hun intrinsieke kwaliteit als om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding:
Haut-Médoc & Moulis-en-Médoc
Margaux
Saint-Julien
Pauillac
Saint-Estèphe
Pomerol
Saint-Emilion
Graves & Pessac-Léognan