Alle blogs

Tour de vigne: Quinta De Soalheiro

Door Elisa Duivestein, 16 mei 2021

Hemelbestormer in Vinho Verder. Een bezoek aan de ongekroonde koning van de alvarinho.

De wijnen van Quinta de Soalheiro werden een internationale maatstaf voor alvarinho. Gelegen in een vallei in het
typische Minho-landschap; een lappendeken van bossen en heuvels met hier en daar een wijngaard. Een passie voor wijnmaken, of noem het een roeping, leidde João António Cerdeira er in de jaren zeventig van de vorige eeuw toe de eerste alvarinhostok te planten. Hiermee werd hij ook de eerste alvarinhoproducent in de subregio van de Vinho Verde, Monção en Melgaço, die zich vervolgens ontpopte tot dé kwaliteitsregio van het gebied.

 

Zonovergoten domein 

Luís Cerdeira, zoon van en wijnmaker op dit familiedomein, is een zeer vrolijke verschijning. Hij
straalt een en al gastvrijheid uit wanneer hij buiten de Quinta staat, met op de achtergrond het prachtig glooiende landschap: “Het lijkt wel een schilderij, maar net als in de wijngaarden, is ook dit uitzicht altijd in beweging. Soalheiro staat voor zonnig. Het zonnige karakter laten wij terugkomen in onze frisse en elegante wijnen.’’ Het is hier echter niet altijd maar zonnig; zon en regen, net als koelte en warmte, wisselen elkaar af. De hoge temperaturen tijdens de zomermaanden vallen samen met de rijping van de druiven. Op de warme dagen volgen koele nachten, die de frisse zuren, aromatische intensiteit en een gematigd alcoholgehalte bevorderen. De druiven worden hier biologisch verbouwd en er is veel aandacht voor de biodiversiteit van de flora en fauna op het domein.


Uniek microklimaat
Aangekomen bij een van de oudste wijngaarden – nu in rustperiode – vertelt Luís: “Binnenkort begint het allemaal opnieuw. De knopbreuk, de bloei, de vruchtzetting, het uitlopen van het blad en de rijping van de trossen.” De alvarinhodruivenzijn afkomstig van verschillende kleine percelen waarvan de stokken aangeplant zijn in granietgrond op een hoogte tussen honderd en vierhonderd meter. Het microklimaat is heel bijzonder in Melgaço, het meest noordelijke punt van Portugal. Het wordt beschermd door bergketens, die de storingen vanuit de Atlantische Oceaan tegenhouden. Dit biedt optimale omstandigheden voor de rijping van de druiven. Luís: “De bergen reguleren de regen, de temperatuur en het aantal zonuren, de belangrijkste factoren die de onderscheidende kwaliteit van onze druiven bepalen. Het regent hier voornamelijk tijdens de wintermaanden waardoor de waterreserves van de bodem worden aangevuld. Dat draagt bij aan een evenwichtige rijping van de druiven en vergroot het minerale karakter van de wijnen.’’

 

Passie staat voor succes
Dat deze unieke omstandigheden het wijnhuis geen windeieren leggen, blijkt wel uit het grote succes van Soalheiro. De wijnen prijken op vele wijnkaarten door heel Portugal, maar ook internationaal kreeg het domein onder leiding van Luís en zijn zus Maria steeds meer aanzien. 

De wijnen van Quinta de Soalheiro werden een internationale maatstaf voor alvarinho

Zowel nationaal als internationaal worden zij gezien als dé experts als het om alvarinho gaat. Luís: “Het draait allemaal om passie voor wijnmaken, die elke generatie doorgegeven wordt. Iedereen wil genieten van goede wijn samen met vrienden en familie. Wij willen diegenen zijn die de allerbeste wijnen maken voor deze mooie gelegenheden.’’


Pas vernieuwde kelder
Het maken van zuivere, harmonieuze wijnen is dan ook altijd het doel geweest. In de loop der jaren is er wel een en ander veranderd op het domein. Luís en zijn zus blijven altijd innoveren, perfectioneren en onvermijdelijk ook groeien. Luís: “We zijn net klaar met de uitbreiding van onze kelder.’’ Inmiddels maakt het huis naast de klassieke alvarinho waar het allemaal mee begon, ook geweldige mousserende wijnen, natuurwijn, rosé en zelfs een rode wijn. Dit laat zien hoe veelzijdig en kundig het team is en hoe groot hun drive om altijd te vernieuwen. Uiteraard blijven ze daarbij trouw aan de alvarinho, de druif die in iedere cuvée aanwezig is. In de kelder is een apart gedeelte ingericht voor de vergisting en rijping van de wijnen, waarbij het team alle omstandigheden nauwlettend in de gaten kan houden. Inmiddels in de wijnkelder aangekomen gaat Luís verder: “Ieder klein, maar essentieel detail wegen we zorgvuldig om de constante kwaliteit van onze wijnen te kunnen garanderen. Daarnaast experimenteren we veel. Zo worden er wijnen op verschillende soorten en vormen hout opgevoed.’’

Hectares
90 ha


Druivensoorten
Alvarinho: 75%, Loureiro: 20%, Sauvignon blanc: 1%, Pinot noir: 3% en Vinhão: 1%


Leeftijd stokken
Gemiddeld 25 jaar oud

 

Bodemsoort
Graniet

 

Landbouw
Biologisch

 

Klimaat
Continentaal met invloed van de Atlantische Oceaan.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod