Alle blogs

Samuel Billaud: Hier gebeurt niets op routine

Door Xavier Kat, 28 June 2024

Samuel leerden wij zo’n tien jaar geleden kennen, niet lang nadat dat hij als wijnmaker stopte bij het familiedomein Billaud-Simon, waar wij als liefhebbers al groot fan van waren.

Samuel was hier de grote man, maar tegen zijn zin verkochten zijn broer en zus het domein aan Faiveley. Samuel begon met gehuurde wijngaarden onder eigen naam wijn te maken en verkreeg enkele jaren later via een langlopende rechtszaak zijn aandeel van de verkochte familiewijngaarden. Dat wij de mogelijkheid kregen om zijn wijnen voor Nederland te importeren, was een droom die uitkwam. Samuel bezit een grote kennis van het terroir, werkt met enorm veel precisie in wijngaard en kelder en is altijd op zoek naar de ideale balans tussen rijpheid en verfijning. Niets gebeurt hier op routine; al het werk wordt afgestemd op het beoogde resultaat van perfectie. De wijnen worden gekenmerkt door hun levendigheid, elegantie, perfecte rijpheid, mineraliteit en balans.

Let’s cut to the chase. Samuel Billaud is one of the most exciting winemakers in Chablis. He has the “touch” that elevates wines to another level, an uncommon sense of completeness and complexity. Would I put him in the same tier as Vincent Dauvissat and Raveneau? I would.

Neal Martin, Vinous

2022 Chablis 1er Cru Montmains

2022 Chablis 1er Cru Montmains

Domaine Samuel Billaud

0.75l

(Voorverkoop)

71.00 55 00

per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod