Alle blogs

Samuel Billaud

Door Max Funcke, 10 april 2025

Chablis op het allerhoogste niveau.

Het is de laatste dag van onze Tour de Bourgogne, we zitten aan de ontbijttafel in een hotel in Chablis. We hebben het nog even over het geslaagde diner de avond ervoor, bij het wijngeörienteerde restaurant ‘Wine Not’, maar al snel gaan we over tot de orde van de dag: een van de mooiste bezoeken hebben we namelijk voor het laatst bewaard. Om negen uur hebben we een afspraak bij Samuel Billaud. Billauds kelders liggen midden in het dorp Chablis, op een steenworp afstand van het hotel.

 

Buiten is het fris en er schijnt een aangenaam voorjaarszonnetje. Samuel begroet ons als oude vrienden en gaat ons voor naar de proefruimte. Hier liggen verscheidene reliëfkaarten die alle côtes en cru’s van de regio weergeven. Tijdens het proeven verwijst Samuel naar de kaarten en creëert zo waardevolle inzichten over de verschillende terroirs. Billaud omschrijft het jaar 2023 als gebalanceerd. De grootste gevaren hier - late vorst en hevige hagelbuien - zijn hem bespaard gebleven. Je kunt niet anders dan het hem gunnen, wetende dat hij een aantal lastige oogstjaren achter de rug heeft, en dat ook 2024 een dramatisch kleine oogst is geweest. Hij presenteert ons een line-up die werkelijk uit de kunst is. Het onderstreept nog maar eens waarom Neal Martin de wijnen van dit domein kwalitatief op gelijke voet zet met Raveneau en Vincent Dauvissat. De wijnen uit 2023 hebben veel fruitexpressie en ondanks de rijpheid een heerlijke toets van mineraliteit. Dan is het snel de auto in voor de reis terug naar Nederland. We stoppen voor lunch in Chaource. Misschien is het mijn verbeelding… maar volgens mij proef ik de wijn van Samuel Billaud nog steeds. Een perfecte afsluiting van de reis.

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer