Alle blogs

Recept: Kastanje-truffelterrine

Door Eva Posthuma de Boer, 07 September 2023

Ingrediënten: (voor 4 pers.)

3 eetl. olijfolie + extra om in te vetten
20 g gedroogd eekhoorntjesbrood
2 sjalotten, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
2 theel. verse tijmblaadjes
1 theel. venkelzaad
2 theel. chilivlokken
500 g gemengde paddenstoelen, grof gesneden
4 bruine boterhammen (zonder korst)
peper en zout
200 g gekookte kastanjes, grof gehakt
150 g hazelnoten, grof gehakt
50 g pistachenootjes, gepeld
8 blaadjes salie
1-2 theel. truffelolie


ook nodig:
cakeblik van 1 liter en keukenmachine of hakmolentje

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Vet het cakeblik in met olijfolie. Leg het eekhoorntjesbrood in een bakje met lauw water en zet apart tot gebruik.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak de sjalot en ui. Ze mogen een beetje bruin kleuren voor een lekker ‘gebakken’ smaakje. Voeg de tijm, het venkelzaad en de chilivlokken toe. Laat 2-3 minuten zacht bakken en schep over op een bordje.
Voeg 1 eetlepel olijfolie toe, zet het vuur hoog en laat de pan goed heet worden. Bak de gemengde paddenstoelen in 2 porties elk 3-4 minuten tot ze iets bruin kleuren maar nog geen vocht verliezen.
Scheur de boterhammen in stukjes en doe die in de kom van de keukenmachine. Voeg de helft van de gebakken paddenstoelen toe. Voeg het eekhoorntjesbrood toe met 1 eetlepel weekvocht, peper en zout. Mix tot puree. Voeg de rest van de gebakken paddenstoelen, de gebakken uien, kastanjes, hazelnoten en pistachenootjes toe en puls een paar keer; je wilt nog stukjes noten en paddestoelen zien. Schep het mengsel in het cakeblik. Druk met een lepel goed aan en maak de bovenkant glad en recht.
Leg de salieblaadjes uit over de terrine en bestrijk de hele bovenkant met olijfolie. Bak de terrine 50-60 minuten in de oven. Kijk na 40 minuten of de korst niet te donker wordt, dek eventueel af met aluminiumfolie.
Laat de terrine iets afkoelen, bestrijk dan met truffelolie. Serveer lauw of koud met mosterd en augurkjes.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod