Alle blogs

Recept: Coq au Cidre

Door Theo Hotte, 30 mei 2024

Een zachte variant van de Coq au Vin uit de Bourgogne. Deze versie met appelcider geeft het gerecht een heerlijk fruitige toets.

Ingrediënten voor 4 personen
1 hele biologische kip
Zout en peper uit de molen
100 g gerookt spek
2 el olie, 1 el bloem
1 bosje gemengde verse kruiden (bijv. tijm, oregano, rozemarijn)
600 ml cider
400g sjalotten
250 g kastanjechampignons
2 appels
1 el geklaarde boter

Ook nodig: een braadpan

 

Aan de slag
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de kip in 8-12 stukken, bestrooi met zout en peper.
2. Snijd het spek in blokjes. Verhit olie in een braadpan, bak de spekjes knapperig, haal ze eruit.
3. Bak de stukken vlees aan alle kanten goudbruin in het achtergebleven vet en haal ze eruit
4. Roer de bloem door het braadvet. Voeg de takjes kruiden toe, giet de cider erbij en breng aan de kook.
5. Zet de pan met deksel in de oven en laat het vlees 30 minuten stoven.
6. Pel intussen de sjalotten, maak de champignons schoon en halveer ze indien nodig. Snijd de appels in parten en verwijder de klokhuizen.
7. Verhit de geklaarde boter in een pan. Bak hierin de sjalotten en champignons enkele minuten, voeg ze samen met de spekjes en de appelpartjes toe aan het vlees en laat nog eens 30 minuten stoven.


Tip van Xavier: Misschien wel nóg lekkerder bij een appelpannenkoek!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod