Alle blogs

Onder de loep: Gewurztraminer

Door Job Joosse, 20 april 2023

Job Joosse vertelt over de verschillen en de overeenkomsten van druivensoorten en terroirs

In deze rubriek gaan we iets dieper in op de geschiedenis en de karakteristieken van de beroemdste druiven. Aan de hand van voorbeelden uit ons assortiment laten we de overeenkomsten én de verschillen zien tussen wijnen die gemaakt zijn van één specifi eke druif. Dit keer zetten we de uitgesproken gewurztraminer in het zonnetje!

 

Voor degenen die bezig zijn met een wijnopleiding is gewurztraminer een regelrechte droom! De expressieve geuren van lychees en rozenblaadjes, zo typisch voor deze druif, zijn vaak zeer herkenbaar. De druiven hebben een roze kleur, wat een diepgouden kleurintensiteit aan de wijn geeft. Zo gemakkelijk als de druif in het glas te herkennen is, zo ingewikkeld is zijn herkomst te traceren. Hij duikt voor het eerst op in geschriften uit Duitsland in 1827. In deze geschriften wordt een umlaut op de u gezet, wat tegenwoordig nog steeds wordt gedaan in Duitsland. Hoogstwaarschijnlijk is gewurztraminer een aromatische mutatie van de savagnin rose. Savagnin is een zeer oud druivenras dat we kennen uit de Franse Jura. De Duitse naam voor savagnin is traminer en gewürz is Duits voor specerij of kruid. Door de eeuwen heen zijn er de nodige variaties van de makkelijk muterende savagnin ontstaan met duidelijke verschillen in eigenschappen, zoals het formaat en de kleur van de bessen, de Gewurztraminer grootte van de trossen, de vormen van de bladeren en ook de intensiteit van de aroma’s in de wijn. Variëteiten van de savagnin en traminer duiken op in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Noord-Italië.

 

Gewurztraminer is veeleisend wat betreft bodem en klimaat. Hij heeft een arme bodem nodig door zijn grote groeikracht, maar kan slecht tegen bodems met veel kalk. Op armere bodems met klei geeft hij de beste resultaten. Een klimaat met warme, droge zomers is van belang voor een goede kwaliteit, maar een te heet klimaat zorgt er al gauw voor dat er te veel suikers worden opgebouwd en er te  weinig zuren over zijn wanneer de druif fysiek rijp is. Als er dan te vroeg geoogst wordt – voor het behoud van de zuren – hebben de typische aroma’s zich onvoldoende ontwikkeld. Dat resulteert in zware, alcoholische wijnen met onvoldoende balans. Op de plekken waar gewurztraminer het goed doet, hebben de wijnen een gouden kleur, exotische en kruidige geuren en een krachtige smaak met een rijke textuur, met dikwijls een hartige ondertoon.

Het is eigenlijk een onmogelijke druif, maar wijn kan zó mooi zijn

De meeste mensen kennen gewurztraminer vooral uit de Elzas. In deze streek in het noordoosten van Frankrijk is het een van de meest aangeplante druiven. Hier kunnen zowel droge, als zoetere stijlen zeer karakteristieke wijnen geven. Ook in Alto Adige, Oregon (VS), Nieuw-Zeeland, Chili en Canada worden zeer interessante resultaten behaald met schitterende gebalanceerde wijnen. Je kunt je voorstellen dat deze druif het uitstekend doet aan tafel. De droge wijnen zijn geweldig bij fl ammkuchen, quiche lorraine en (wild)paté, maar ook bij gerechten uit de Japanse keuken met gember en wasabi, pikante Thaise en Indiase curry’s of Noord-Afrikaanse tajine met specerijen als komijn, koriander, kruidnagel en kaneel. De versies met iets meer restsuiker doen het uitstekend bij kaas en desserts. Denk daarbij aan roodflora’s en zoutige kazen zoals klassieke munster, roquefort en gruyère, maar ook aan desserts met de eerder genoemde specerijen zoals apfelstrudel, pompoentaart en baklava.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod