Alle blogs

Nieuwe vondst in de Graves: Clos d'Uza!

Door Job Joosse, 13 juli 2023

Graag presenteren we hierbij een bijzondere nieuwe vondst in ons assortiment uit de Graves in Bordeaux! We hebben het hier over Clos d'Uza, van de broers Guignard, gelegen op de ‘geboortegrond’ van de cabernet-sauvignon!

Op zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van de stad Bordeaux, in de glooiende heuvels van Graves, ligt het plaatsje Langon. Hier, op de diepe kiezelrijke linkeroever van de rivier de Garonne, bevindt zich de thuisbasis van Clos d’Uza. Aan het roer van dit nog piepjonge domein staan de broers Bruno, Dominique en Pascal Guignard, perfectionisten pur sang en groot liefhebbers van de grote wijnen van Bordeaux. Als kinderen van de streek kennen zij het gebied op hun duimpje, en ze bezitten er zo’n 120 ha aan wijngaarden. Hun mooiste terroir is zonder twijfel Clos d’Uza, een unieke en magische plek aan de oevers van de Garonne. Een terroir dat in één adem genoemd kan worden met dat van Château Latour en Château Montrose. De combinatie van een kalksteenbodem en de kiezels die de rivier hier heeft afgezet, vormt de ideale omstandigheden voor het verbouwen van druiven van topkwaliteit. De kiezelstenen draineren de grond en slaan de warmte van de dag op die ze ’s nachts weer uitstralen naar de druiven, wat het rijpingsproces bevordert.

 

Ook de broers Guignard zelf zijn zich er maar al te zeer van bewust dat zij over een heel bijzonder terroir beschikken. Uit historische geschriften blijkt dat dit niet minder dan de geboortegrond is van de cabernet-sauvignon, Bordeaux’ meest beroemde en geroemde druif. De eerste vermeldingen van de aanwezigheid van cabernet in Clos d’Uza dateren van 1717, nog lang voordat de druif furore maakte op de bekende chateaus in de Haut-Médoc. Inmiddels worden overal ter wereld grootse wijnen gemaakt van cabernet, denk aan de Supertuscans of de Napa cabs, maar nergens is hij zo expressief als hier op zijn geboortegrond in Graves. Het doel van de Guignards was daarom meteen duidelijk: het maken van een uitzonderlijke cabernet, de perfecte expressie van dit bijzondere terroir. Met de expertise van Jean-Luc Thuvenin - eigenaar van Château Valandraud en pionier van de "garagistes” - die als consultant bij Clos d’Uza betrokken is, hebben de broers Guignard ook nog eens een van de beste wijnmakers van Bordeaux in huis gehaald. En het resultaat mag er zijn.


Toen wij de eerste drie oogstjaren van dit nieuwe domein (’18, ’19 en ’20) proefden, waren we direct overtuigd van de intrinsieke klasse van de wijn, die uitblinkt in zijn structuur die rijk en complex is, omlijst door zijdezachte tanninen. In Nederland waren wij als Okhuysen de eersten die dit bijzondere importeurschap aangeboden kregen. U zult vast begrijpen dat wij volmondig ja hebben gezegd, helemaal toen wij begrepen dat de wijn op dit moment al geschonken wordt in Franse sterrenzaken als Alléno (***), Le Pré Catelan (***), Le Mandarin Oriental Palace (**), Hélène Darroze Marsan (**) en Lasserre (*) in Parijs, Hôtel Martinez - La Palme d’Or in Cannes (**), Cap-Eden-Roc Palace in Antibes (*), Grand Hôtel Gordon Ramsey in Bordeaux (**), Le Skiff in Arcachon (**) en La Table de Pavie in Saint-Emilion (**).


Het is een goed overwogen besluit geweest om de wijn eerst in de tophoreca te lanceren, voordat hij op de particuliere markt wordt aangeboden of zelfs aan de internationale pers wordt gepresenteerd, zo vertelden de Guignards ons tijdens ons laatste bezoek. Immers, wanneer je de top van het Franse sommelier-garde als ambassadeur van je wijn mag beschouwen, dan is dat de beste PR die men zich kan wensen. Als Bordeauxspecialist zijn wij bijzonder trots dat wij nu deze unieke wijn aan ons portfolio mogen toevoegen.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod