Alle blogs

Nieuw domein Topiary: Een Fransman in Franschhoek

Door Job Joosse, 07 September 2023

Als wij in de Bourgogne het nieuwe oogstjaar proeven bij Philippe Colin krijgen we de laatste jaren ook altijd zijn Topiary wijnen te proeven. Vanaf het eerste oogstjaar twinkelen zijn ogen als hij het over ‘zijn’ Zuid-Afrikaanse droom heeft.

Philippe Colin komt uit Chassagne-Montrachet. Zijn vader en moeder bezitten hier het zeer gerenommeerde Domaine Michel Colin-Deléger. Na zijn studie viticultuur in Beaune gaat Philippe in 1988 aan de slag in het familiebedrijf. Hier leert hij de fijne kneepjes van het vak van zijn vader en opa. In 2004 neemt zijn vader het besluit om met pensioen te gaan en Philippe en zijn broer Bruno verdelen de 18 hectare wijngaarden onderling. Hoewel hij nu beschikt over enkele van de meest gewilde terroirs van de wereld, gaat het kriebelen. Zijn hele leven heeft hij doorgebracht in de Bourgogne. Echt ruimte om te experimenteren heeft hij hier niet door alle strenge regels die worden opgelegd door het INAO. Hij zoekt afwisseling en tegelijk een project waar hij wat nieuws van kan leren.

 

Liefde op het eerste gezicht
Na een aantal reizen naar Zuid-Afrika raakt Philippe in de ban van de immense schoonheid van de natuur daar. Daarnaast is hij ook overtuigd van het grote potentieel van dit wijnland. Samen met goede vriend en zakenpartner Serge Jaczynski gaat hij op zoek naar een wijngoed dat hij kan overnemen. Al snel komen ze op het spoor van Topiary. Dit kleinschalige wijnhuis ligt iets ten noorden van het dorp Wemmershoek dicht tegen Paarl aan, aan de rand van de Franschhoek-vallei. Dat Philippe verliefd werd op Topiary is niet heel verwonderlijk. Het is in alle opzichten een magische plek. Op de achtergrond zie je de bergen van Klein Drakenstein, Hottentots Holland en de Simonsberg. Topiary Wine Estate ligt hier op een zacht glooiende, lagere berghelling aan de voet van de Wemmershoekberg, tussen ‘fynbos’ en Franschhoek Wetlands, en in het noorden en zuiden begrensd door lage zandsteenrichels. Onder de vorige eigenaar transformeerde Topiary – eerst nog La Tramontane geheten – van fruitboerderij naar wijngoed. In 1998 legt deze man na uitgebreid bodemonderzoek twintig hectare wijngaarden aan. De bodem bestaat hier vooral uit het arme tafelbergzandsteen met verweerd graniet en kwartsiet. Aan de hand van de verzamelde data kiest hij voor de beste stokken chardonnay, shiraz (syrah) en cabernet-sauvignon, die hij vervolgens in verschillende ‘blocks’ indeelt, afgewisseld met pruimenbomen voor de biodiversiteit. In 2005 wordt een wijnkelder aangelegd met een proefruimte om mensen te ontvangen en krijgt het wijngoed de nieuwe naam Topiary.

Topiary is de droom van Philippe Colin, een beroemd wijnmaker uit Chassagne-Montrachet

Job Joosse

De keuze voor Topiary was geen ingewikkelde volgens Philippe. Hier is alles voorhanden waar hij naar op zoek is, op een schitterende plek met een groot potentieel. Een groter contrast met de wijngaarden die hij in de Bourgogne heeft, is nauwelijks denkbaar. Hij moet dan ook echt zijn draai vinden, leren werken met het terroir en de druiven die staan aangeplant en de juiste vinificaties en opvoedingen in relatie tot de rijpheid van de drui-ven leren toepassen. Net als in de Bourgogne maakt hij geen bombastische, excentrieke wijnen, maar zoekt hij naar balans en precisie. Al snel heeft hij in de gaten dat de druiven vroeger geoogst moeten worden om de frisheid die optimale balans geeft beter te behouden. In eerste instantie verklaren alle producenten uit de buurt hem voor gek als hij als allereerste de wijngaarden ingaat. Nu is duidelijk dat hij de trend heeft gezet!

 

Dubbele oogst
Ondertussen doet Philippe al sinds zijn eerste oogst in 2015 twee oogsten per jaar. In september en oktober is hij bezig in zijn wijngaarden in Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet en ondertussen ook in de buurdorpen Saint-Aubin, Santenay en Maranges. Hetzelfde doet hij in Franschhoek in februari en maart. In alle opzichten blijft deze onvermoeibare controlfreak een wijnmaker pur sang want in de tussentijd vliegt hij ook nog eens heen en weer als er belangrijke momenten zijn voor de vinificatie of opvoeding. Philippe is zo overtuigd van de kwaliteit van zijn wijngaarden in Franschhoek dat hij zich daar dan ook meer en meer op concentreert. Een deel van de wijngaarden in Chassagne-Montrachet heeft hij al overgedragen aan zijn zoon Simon, die ondertussen al zijn wijngaarden bewerkt. Maar Philippe blijft voorlopig zijn wijnen in de Bourgogne zelf maken. Sterker nog, Philippe is nog altijd bezig met het verder perfectioneren van zijn manier van werken, zowel in de Bourgogne als in Franschhoek!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod