Alle blogs

Nieuw domein: Magna Vides

Door Job Joosse, 29 February 2024

In minder dan dertig jaar heeft Ribera del Duero zich tot de absolute en onbetwiste top van Spanje weten op te werken.

Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw werden de wijnen van deze streek echt ontdekt. In die tijd was Louis Kat een van de eerste Nederlanders die op zoek ging naar kwaliteitswijnen op de ‘meseta’ ten noordwesten van Madrid. Hier vond hij naast de wijnen van Ribera del Duero ook Toro en Rueda. In die tijd ultramoderne wijnen die je werkelijk uit je sokken bliezen met hun fruitintensiteit. Bij Okhuysen hebben we nog steeds een zwak voor deze omgeving in Spanje. Het landschap en het extreme continentale klimaat is er in feite bar en boos, maar ondertussen ook echt authentiek Spaans. Niet voor niets hebben ze het lokaal over drie maanden hel en negen maanden vrieskou. Op deze ‘meseta’, oftewel tafel, zitten we op een groot plateau van circa 800 tot wel 900 meter boven zeeniveau. Hier zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groot en het groeiseizoen is per definitie lang. Eind augustus kan het overdag 35°C worden en ’s nachts kan het afkoelen naar 12°C (!). Niet zozeer de warmte, maar de intensiteit van het licht op deze hoogte is een van de geheimen achter de hoge kwaliteit en het unieke karakter van de wijnen. De kleurstoffen en de taninnen in de schillen bereiken hier een perfecte rijpheid, met behoud van de zuren dankzij de koele nachten. Dat zorgt voor een ongekende balans. Het maakt de rode wijnen van Ribera del Duero verleidelijk, voluptueus en toegankelijk met tegelijk een prachtige fraîcheur die precisie, lengte en diepgang geeft.

Tim Atkin kroont Magna Vides met de status Premier Grand Cru

Job Joosse

Pot met goud
De internationale pers is lyrisch over de kracht en intensiteit van de rode wijnen van Ribera del Duero. Intussen heeft de streek een aantal van de meest gewilde en kostbare wijnen van de wereld. Sinds het einde van de vorige eeuw neemt het aantal nieuwe domeinen explosief toe, net als het areaal aan nieuwe stokken. Naast die kwantitatieve groei blijft deze dynamische streek zich ook in kwaliteit en stijl in een vergelijkbaar tempo ontwikkelen. Het gaat hier ondertussen niet meer alleen om kracht en extractie. Toen we na een tip van een goede klant op Magna Vides stuitten, hadden we direct in de gaten dat we de metaforische ‘pot met goud’ aan het einde van de regenboog hadden gevonden. Dit piepjonge domein beschikt over enkele van de oudste en mooist gelegen percelen van Ribera del Duero. Eigenaren Pablo Arranz en Andrea Sanz begrijpen als geen ander dat hun kracht in die oude wijngaarden zit. Tegelijk beseffen ze dat die kracht juist met veel aandacht en ‘een zachte hand’ geëxtraheerd moet worden. Hun wijnen zouden in potentieel werkelijk monsters kunnen zijn met een immense concentratie, kleur, taninnestructuur, alcohol en dan zelfs nog restsuiker. Dat is echter niet wat Pablo en Andrea voor ogen hebben als ze van start gaan met hun Magna Vides.

De kracht van dit domein zit in de oude wijngaarden

Job Joosse

Al in 1999 valt hen een klein perceel met tachtig jaar oude stokken in het gehucht La Aguillera in handen. In 2005 verlaten ze hun woonplaats Madrid om zich volledig op de wijnbouw te gaan concentreren. Het koppel weet diverse wijngaarden aan te kopen. Ze gaan hierbij alleen op zoek naar kleine percelen met oude stokken op een gevarieerde bodem met een goede ligging. De belangrijkste druiven zijn de lokale varianten van tempranillo; tinto fino of tinto del país. In deze wijngaarden staan ook bobal, garnacha tintorera en de witte albillo mayor en garnacha blanca aangeplant. Her en der worden de stokken die te oud zijn opnieuw aangeplant met stekken van de beste stokken, om het oude plantmateriaal met zijn unieke individuele eigenschappen te behouden.


Balans en vitale wijngaarden
Pablo en Andrea werken vanuit biodynamische principes. Een goede biodiversiteit heeft voor hen de hoogste prioriteit, voor een natuurlijke balans en gezonde, vitale wijngaarden. Alles is gericht op het oogsten van gezond en perfect rijp fruit, dat ze in kleine bakjes oogsten. Ieder perceel krijgt een vinificatie en opvoeding op maat. Het resultaat zijn wijnen met een elegant en bijna floraal karakter in de aanzet, met tegelijk rijpheid en donker fruit. Zeer fijne rijpe taninnen geven structuur en body, wat ze in hun jeugd al heerlijk drinkbaar maakt maar ze ook een groot bewaarpotentieel geeft. Zo staan Pablo en Andrea voor het beste dat Ribera del Duero te bieden heeft. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Hun bescheiden Magna Vides behoort in de classificatie van Master of Wine Tim Atkin tot de absolute top van de streek met de status Premier Grand Cru Classé. Andrea en Pablo kunnen er trots op zijn dat hun vastberadenheid, talent en onvermoeibare zoektocht naar kwaliteit worden beloond. Wij zijn verguld dat ons toch al mooie Spaanse portfolio wordt verrijkt met hun schitterende wijnen!

2022 Vera Vides tinto - Ribera del Duero

2022 Vera Vides tinto - Ribera del Duero

14.95 14 50

per fles bij 6 flessen,
16.25 per fles

2020 Magna Vides tinto - Ribera del Duero

2020 Magna Vides tinto - Ribera del Duero

32.95 31 95

per fles bij 6 flessen,
35.50 per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod