Toch drinken we champagne voornamelijk om te vieren, om onze blijdschap te benadrukken en dat moment net even wat extra cachet te geven. Zeker, champagne is perfect als aperitief. Maar, en dat is minder gebruikelijk, het is ook een ideale én feestelijke begeleider aan tafel. Daarbij zijn wel een aantal regels belangrijk. Serveer bijvoorbeeld een brut champagne nooit bij té zoute of pittige aperitiefhapjes of gerechten. Blanc de blancs en blancs de noirs kunnen wat meer stevigheid en vet aan en zoetere of demi-sec-champagnes harmoniëren goed bij het dessert. Serveer champagne alleen niet bij iets met chocolade, want dat doet afbreuk aan de mousserende wijn.
Onlangs dronk ik de Brut Tradition van het huis Delavenne voor de eerste keer. Omdat de smaak me zo verraste wilde ik meer over deze bijzondere ‘tradition’ weten. De druiven voor deze champagne komen van twee grand-cru-terroirs, Bouzy en Ambonnay. Het domein gebruikt geen bestrijdingsmiddelen of chemische meststoffen en plukt de druiventrossen (60% pinot noir en 40% chardonnay) met de hand. Door elke stap van het gehele proces in eigen hand te houden, bewaren ze de absolute controle over het product en de kwaliteit. Tot zoverre het technische verhaal. Maar wat me zo enthousiast maakt over deze goudkleurige champagne is het frisse karakter en de lang aanhoudende parels in de mousserende wijn. Je proeft niet alleen het traditionele karakter van deze champagne, maar ook de liefde en interesse voor het welzijn van de grond én de druif in de wijngaard. Hoe zorgvuldig, puur en eerlijk de inmiddels vierde generatie Delavenne te werk gaat in het hele proces lijkt bij elke slok van deze champagne binnen te komen. De champagne heeft iets knisperends dat sommige proevers wel beschrijven als appel, peer of witte steenvruchten; bij mij kwam onmiddellijk de gedachte aan brioche op. Dus wie ooit iemand met een champagneontbijt wil verrassen, raad ik hierbij zeker een geurige en boterige brioche in combinatie met deze champagne aan.
Uiteraard combineert hij perfect bij oesters als aperitief of voorgerecht. Daarnaast maakt hij een hoofdgerecht met verse, simpel bereide coquilles of, nog luxer, met kreeft, onvergetelijk. Liever een vegetarische suggestie? De champagne is ook heerlijk bij een paddenstoelen-risotto die voor het serveren lichtjes bestoven is met wat tot poeder gemalen gedroogde porcini.
Maar de allerbeste begeleider voor deze champagne zijn dierbaren om je heen. Om samen te toasten op nog vele malen samen te toasten!
Deze champagne maakt simpel bereide coquilles of, nog luxer, kreeft, onvergetelijk.
per fles bij 6 flessen, 44.50 41.50 per fles