Alle blogs

Magna Vides; een nieuw droomdomein

Door Xavier Kat, 02 November 2023

Er gebeurt in Spanje momenteel zoveel dat het voor een importeur nauwelijks is bij te houden. Maar gelukkig ontvangen wij met grote regelmaat nuttige tips.

Ditmaal van een goede klant, groot wijnliefhebber, die zelf een reis maakte door Ribera del Duero. Hij bracht er bezoeken aan Valduero en Dominio del Águila, waar de uitmuntende kwaliteit voor hem bevestigd werd. Maar, zo liet hij weten, het allermeest was hij onder de indruk geraakt van een nieuwe en nog vrij onbekende producent; een buur van Águila. Daarmee trok hij natuurlijk onze aandacht. Al helemaal omdat wij op dat moment met Valduero in gesprek waren om na ruim 25 jaar onze samenwerking te beëindigen – Valduero is in de laatste jaren zo ontzettend gegroeid en veranderd, dat wij ons er minder thuis zijn gaan voelen. Er was wat ons betreft dus ruimte voor iets nieuws, maar dat moest op zijn minst even goed zijn als Valduero en daarnaast kleinschalig en duurzaam.

 

Vanaf het eerste contact hadden we door dat we hier met onze neus in de boter waren gevallen. Magna Vides, in La Aguilera, is het domein waar we het over hebben. Met de oprichting kwam een droom uit van eigenaren Pablo Arranz en Andrea Sanz. Beiden komen uit de provincie Burgos, met oude wijngaarden in de familie. In 1999 valt hen een klein perceel, dat tachtig jaar eerder door een overgrootvader werd aangeplant, in handen. Het zaadje is op dat moment geplant en in de jaren die volgen begint het steeds meer te kriebelen. In 2005 verlaten ze hun woonplaats Madrid om zich als wijnboeren in La Aguilera te vestigen. Vervolgens weet het koppel diverse wijngaarden (waaronder een perceel uit 1860!) aan te kopen. Kleine percelen, met oude stokken, een goede, gevarieerde bodem en ligging gelden als uitgangspunt. Door middel van een selectie van het beste plantenmateriaal (massale selectie) worden bepaalde percelen deels herplant en wordt de plantdichtheid verhoogd.

Kleine percelen met oude stokken en een goede, gevarieerde bodem gelden als uitgangspunt

Xavier Kat

De belangrijkste druiven zijn tinto fino en tinto del país, maar ook albillo mayor, bobal, garnacha blanca, garnacha tintonera, pirulesa, alarije en drie druiven die nog geïdentificeerd moeten worden. Er wordt vanuit biodynamische principes gewerkt en de grootste prioriteit ligt bij het creëren van een goede biodiversiteit om de wijngaard sterker te maken en een natuurlijke balans te creëren. Alles is gericht op het oogsten van gezond en perfect rijp fruit, dat in kleine bakjes wordt geoogst, natuurlijk vergist op kleine tanks en eikenhouten barriques. Alles met zachte extracties, gericht op terroirexpressie en balans. Ieder perceel, iedere tank krijgt een vinificatie en opvoeding op maat. De liefde en kundigheid druipt er vanaf. De wijnen van Magna Vides zijn om intens van te houden!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod