Het probleem van wijn is dat er zovéél van is. Begin je net de Rhône te ontdekken, schijnt het dat ze in de Larsac ook hele mooie dingen maken. Ben je eindelijk thuis in de Bourgogne moet je volgens de kenners absoluut naar Duitsland. Kom je terug uit de Moesel met je doosje Spätburgunder had je eigenlijk naar de Alto Adige gemoeten of naar Sicilië, Spanje, Chili of Slovenië en vlak tegenwoordig ook Hongarije niet uit. Lekker bij de goulash. Wist je trouwens dat ze in Engeland nu ook ‘champagne’ maken?
“Engeland?” Ik verslik me in mijn Zuid-Afrikaanse Moscato.
“Ja joh, kalk. Best lekker, al drink ik liever crémant.”
“Uit de Bourgogne?”
“Nee uit Limoux! Of spumante uit Veneto, da’s ook helemaal hipperdepip.”
En zo voort en zo verder. Langs Keulen, Rome en Milaan en nog had hij zijn aankoop niet gedaan. En dat waren nog maar de streken want dan heb ik het nog niet gehad over al die verschillende namen en jaargangen die je tevens hoort te kennen. Drink je Lescalle dan moet je echt Maucamps eens proeven. Hou je van Maucamps probeer dan eens Quinault l’Enclos. Drink je die 2000 dan moet je echt die 1996 eens openen. Je weet niet wat je mist. Voor een overprikkeld mens als ik is het haast niet te meer te doen.
De laatste tijd grijp ik steeds vaker terug naar het klassieke werk, het vinyl van de wijnwereld zeg maar.
per fles bij 6 flessen, 34.00 30.70 per fles
En je doet het ook niet snel goed. Ken je zus en zo niet? Dan snap je er echt niks van. Die kreeg laatst tig punten van Pietje Puk. Hou je niet van vin nature? Nee bedankt. Glaasje ondrinkbare Jura dan? Meewarige blik van de sommelier. Dan ben je echt oud. Maar dan ook écht. Wilt u dat ik nog eens bijschenk? Nee dank je, ik ben met de rollator. Het is met wijn een beetje zoals met Spotify. Het is allemaal leuk en hip, maar hoe meer er is hoe moeilijker de keuze. Daarom grijp ik de laatste tijd steeds vaker terug naar het klassieke werk, het vinyl van de wijnwereld zeg maar: Bordeaux, Rhône en met name Bourgogne. Het zal de leeftijd zijn maar in dat genre ken ik de weg. En daarin word ik ook zelden teleurgesteld. Zo ben ik nu mijn playlist aan het samenstellen voor de kerst. Bij het voorgerecht gaan we er knallend in met een glaasje Dom Basle Champagne van Delavenne, wat een mooie tonen, bij het hoofd een gouwe ouwe van Guffens, die brengt de stemming er altijd in. Dan wordt het tijd voor David Duband met zijn uitvoering van Hautes-Côtes de Nuits deux mille dix neuf. Dat is Franse jazz op z’n best en je kunt er gewoon bij blijven praten. Tot besluit gaan we eruit met de zoete tonen van Château de Fargues, een halfje. Met dat glas in gedachten klink ik nu alvast op een fijne kerst.
per fles
bij 6
flessen,
34.00
30.70
per fles