Alle blogs

Het ongekende terroir van Priorat

Door Max Funcke, 07 September 2023

Tussen de bergen in Zuid-Catalonië houdt zich een even wonderlijk als enigmatisch wijnbouwgebied schuil. Het landschap is van een woeste schoonheid. Het terroir is uniek: veel droogte, een stevige wind en ‘llicorella’, een befaamde leisteenbodem.

Dit is Priorat, waar het domein Mas d’en Gil is gevestigd. Onder leiding van Marta Rovira Carbonell worden hier wijnen gemaakt die zich laten typeren door een onwaarschijnlijke balans tussen kracht en lichtvoetigheid. Aanvankelijk werkte Marta als industrieel ingenieur in de luchtvaartsector, maar in 2004 besloot ze het roer om te gooien en voor het wijndomein van haar vader te gaan werken. Hier staat zij sinds 2008 aan het roer. Schijnbare tegenstellingen verenigen zichzelf in de wijnen van Mas d’en Gil. Droogte zorgt voor veel concentratie in de druiven. Hoogte en een verkoelende wind brengen frisheid en speelse spanning, en dankzij de mediterrane zon zijn de wijnen krachtig en rijp.

Marta’s aanpak is zowel pragmatisch als intuïtief.

Max Funcke

Marta is de uitgelezen persoon om dit unieke terroir in te kapselen. Haar aanpak heeft een pragmatische en een intuïtieve kant. Wie met haar over het domein loopt, kan niet anders dan zich verwonderen over de diepe connectie die deze vrouw heeft met haar wijngaarden en de omliggende natuur. Gebaseerd op het karakter van de wijnen die ze voortbrengen noemt ze de ene helling een jongetje, de andere een meisje. De brokkelige leisteenbodem noemt ze ‘onze chocolade’. Dit is een verwijzing naar de kleur en structuur van het gesteente, maar ook een knipoog naar de prettige bitters die het de wijnen verleent. Een stukje plastic dat door de wijngaard waait, wordt kordaat achtervolgd en tussen de olijfbomen vandaan geplukt. Marta leeft de principes van de biodynamica hartstochtelijk na. Alles is in balans, en de biodiversiteit is groot. Toch gaat het hier allemaal niet alleen maar op gevoel. In de moderne kelder komt Marta’s pragmatische kant naar boven. Er wordt minutieus gewerkt, wat resulteert in terroirwijnen met een verbluffende zuiverheid en precisie.

Er wordt hier minutieus gewerkt, wat resulteert in terroirwijnen met een verbluffende zuiverheid en precisie.

Max Funcke

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod