Alle blogs

Het bruist in wijnland

Door Xavier Kat, 07 September 2023

Hoeveel champagne, cava, crémant, lambrusco, pet-nat of enig andere mousserende wijn drinkt ú eigenlijk per jaar?

En is dat meer of minder dan voorheen? Vooral met oud & nieuw en als er wat bijzonders te vieren valt of mag er ook best eens zomaar een flesje open? De cijfers laten zien dat Nederland in ieder geval over de laatste jaren steeds meer champagne is gaan importeren. Daarbij zal de trend van ‘minder maar beter’ zeker een effect hebben, maar tegelijkertijd zien we dat de categorie mousserende wijn in zijn geheel toeneemt. De dominantie van prosecco neemt wat af; inmiddels zijn er veel nieuwe mousserende wijnen in de markt bijgekomen. En waar en wanneer drinken we al die sprankelende wijnen dan? De cijfers laten zien dat nog altijd een groot percentage van de bubbels opengaat tijdens de jaarwisseling, maar ook op andere momenten ploppen de champagnekurken gelukkig steeds vaker. Wat al opvalt is de grote lijst aan champagnes en andere mousserende wijnen die tegenwoordig in menig restaurant op de wijnkaart prijkt. En dit zou echt niet zo zijn als die flessen nooit besteld worden. Goed, we halen het niet bij onze zuiderburen die een lange traditie van champagne drinken hebben en de Fransen zelf gaan daar nog eens overheen. In cijfers drinkt iedere Nederlander jaarlijks een picolootje (20 cl.), iedere Belg een fles en iedere Fransman een magnum. Maar goed, die drinken dan weer minder cava en prosecco, zullen we maar denken. De bubbels zijn dus meer in trek dan ooit en dat geldt niet alleen voor Nederland. We merken het vooral op de wijndomeinen en -beurzen die we door het jaar heen bezoeken; steeds meer producenten presenteren ons met trots hun nieuwe mousserende wijn. 

Steeds meer producenten presenteren ons met trots hun nieuwe ‘pet-nat’ oftewel petillant naturel.

Xavier Kat

Vooral de zogenaamd pet-nat, die we tegenkomen in Chili, Argentinië, Portugal en zelfs Bordeaux, is reuze populair aan het worden. Maar ook een vergeten streek als Lambrusco herleeft zijn mooiste gloriedagen. Wel met een kwalitatief veel interessanter product dan die gratis schroefdopfles bij de afhaalpizza. Een goed moment om dus eens uitgebreid stil te staan bij al dat bubbelgeweld, waar we vooral inzoomen op al die verschillende stijlen en productiemethoden. Dan leggen we u meteen uit wat een pet-nat eigenlijk inhoudt. Geeft u helemaal niets om al die bruisende wijnen, dan leest u wellicht wel graag over een bijzondere nieuwe ontdekking van producent Philippe Colin, dit keer niet uit de Bourgogne, maar uit Franschhoek, een stukje Frankrijk in Zuid-Afrika. Daarnaast nemen we een kijkje in de kelder van de grootste klant van Okhuysen, neemt Job Joosse de tempranillodruif eens goed onder de loep en verklaren we de liefde aan Mas d’en Gil, een bijzonder huis uit Priorat waar we dit jaar 25 jaar mee samenwerken! Verder kunt u lezen hoe onze Femke Pruis paddenstoelen plukt met expert Edwin Flores en ontrafelt Max Funcke voor u en ons een nieuw vinologisch vraagstuk. En als u al deze mooie verhalen weer in alle rust tot u hebt genomen, heeft u hopelijk ook weer voldoende wijninspiratie voor een heerlijke nazomer en herfst. Liever eerst proeven? Schrijft u zich dan tijdig in voor een nieuwe editie van Proeven tussen de Stellingen op 13 en 14 oktober aanstaande!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod