In het noordelijkste puntje van Italië, in het ruige landschap van de Dolomieten, ligt het eeuwenoude domein Gump Hof. Hier maakt de familie van Markus Prackwieser al generaties lang ambachtelijke bergwijnen. De wijngaarden zijn extreem steil, tot wel 70 procent, en liggen tussen de 400 en 800 meter hoogte. Het is een landschap van uitersten en paradoxen, en Markus’ wijnen weerspiegelen dat: ze zijn koel maar rijp, stoer maar sierlijk, Italiaans maar ook weer niet. Judith, Markus’ vrouw, zegt het het mooist: “Het zijn wijnen die je het gevoel geven op een bergtop te staan, met frisse lucht en kilometers uitzicht.”
Al het werk gebeurt met de hand. Elke wijnstok wordt twintig keer per jaar handmatig bewerkt. “We hebben de individuele stokken nog net geen voornamen gegeven”, grapt Markus als we hem bellen om de nieuwe oogstjaren te bespreken. Ondanks de drukte – hij zit midden in de oogststaat hij ons joviaal te woord. “Het sleutelwoord voor de Praesulis-wijnen is balans; er is veel frisheid en spanning, maar ook een bourgondische rijkdom. Ik pers de druiven heel zachtjes, en gebruik alleen het puurste sap. De witte wijnen worden voor een derde vergist en gerijpt op hout. In dit geval komen ze uit 2024, een bewerkelijk jaar. Ondanks uitdagende weersomstandigheden hebben we dankzij ons team prachtige, gezonde druiven met fruitige aroma’s geoogst, met als resultaat wijnen met een aangename aromatische en smaakvolle concentratie. De Pinot Noir en Pinot Noir Praesulis komen uit 2023, een jaar van frisse en zeer fruitige wijnen, met wat minder alcohol, en een heerlijke frisheid die je het gevoel geeft dat je hier in de Dolomieten bent.”
We maken pas sinds 2020 genoeg wijn om naar Nederland te kunnen exporteren
Wijnmaker Gump Hof
“Waar Praesulis staat voor balans, staat Renaissance voor finesse. De Renaissance-wijnen maak ik alleen in uitzonderlijke jaren. 2022 was een ideaal jaar voor sauvignon blanc en weissburgunder: een hete, droge zomer stelde de wijnstokken op de proef, maar enkele regenbuien eind juli en begin augustus voorkwamen droogtestress. Het resultaat zijn volledig rijpe, gezonde druiven met perfecte zuren, mede dankzij de aflandige winden van ‘unserer Hausberge’, de Dolomieten.”
Wijnmaken hier is arbeidsintensief, en dat maakt de wijnen schaars. Dankzij een uitbreiding van zijn wijngaarden en team, een jarenlange droom van Markus, werd vijf jaar geleden een nieuwe stap mogelijk. “We wilden al langere tijd naar Nederland exporteren; het contact met Okhuysen was er al. Maar pas in 2020 hadden we voldoende capaciteit om die stap echt te zetten. Voor mij was het toen duidelijk: als we naar Nederland gaan, moet dat met Okhuysen zijn.”
0.75l
(Voorverkoop)
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles