In het Catalaanse wijndorp Batea lijkt de tijd stil te hebben gestaan. In het historische centrum herinneren de middeleeuwse portieken en bogen aan de oude stadsmuur die hier ooit stond. Batea is het kloppend hart van de DO Terra Alta, een relatief onbekend wijngebied ten zuidwesten van Priorat. Een van de smaakmakers hier is Joan Arrufí Peig van Altavins. In alles is hij een groot wijnmaker; met zijn uiterlijk, temperament, maar met name ook zijn ideeën over wijnmaken. Deze zijn bij hem namelijk altijd in ontwikkeling. Zo liet hij zich voor zijn laatste project – VINEREL-LES (Catalaans voor wijn en kleur) – inspireren door onder andere waterverf. Het moest een eerbetoon worden aan het platteland met alle nuances van de verschillende druivenrassen. Alle notities die Joan als een soort alchemist minutieus bijhoudt van elke bodem, druif, steen of heuvel zijn terug te vinden op de flessen. En de natuur is ruig hier; imposante rotspartijen, bossen en een af en toe snijdende wind. Joans wijngaarden liggen op zo’n vierhonderd meter hoogte waar de wortels van de oude stokken zich diep in de kalksteenbodems boren.