Alle blogs

Ceretto: De wijnstok als stamboom

Door Max Funcke, 27 oktober 2025

Wie in de beroemde Wijnatlas van Jancis Robinson naar Piemonte bladert, ziet direct een foto van het vermaarde wijnhuis Ceretto. Het is een van de grote huizen van de streek en een favoriet bij Okhuysen. Wij spraken met Alessandro Ceretto, derde generatie wijnmaker op het domein, over de rol die zijn familie heeft gespeeld in de ontwikkeling van de wijncultuur in Piemonte, en hoe Ceretto aan de wieg stond van de beweging die barolo tot een van ’s werelds meest geliefde wijnen maakte.

 

Mijn opa Riccardo Ceretto begon in de jaren dertig met wijnmaken. Hij bezat geen wijngaarden, maar kocht druiven van locale boeren. Toen zijn zoons, mijn vader Bruno en oom Marcello, erbij kwamen, werd er een grote sprong voorwaarts gemaakt. Zij voelden dat dit landschap, met zijn unieke hellingen, bodems en microklimaten, veel meer te zeggen had dan de wijnen tot dan toe lieten zien. Geïnspireerd na een reis door de Bourgogne, begonnen ze hun aangekochte percelen minutieus in kaart te brengen. Het was pionierswerk in Piemonte: druiven van de verschillende ‘cru’s’ werden apart gevinifieerd en gebotteld, waardoor het karakter van ieder stukje land voor het eerst duidelijk tot uitdrukking kwam. Inmiddels zijn dit legendarische wijngaarden zoals Prapò, Bussia en Asili.

 

De vooruitstrevendheid van de broers ging verder dan dat: ze stonden in de voorhoede van een ingrijpende oenologische modernisering in Piemonte, waarbij de vinificatie van nebbiolo een revolutionaire ontwikkeling doormaakte. Alessandro: “De wijnen, die voorheen erg lang op vat en fles moesten rijpen, werden jonger toegankelijk, zonder het bewaarpotentieel en smaakprofiel te verliezen. Barolo en barbaresco, die ooit vooral rustiek en stroef waren, kregen een nieuwe elegantie en finesse. Het was een ommekeer die de reputatie van Piemonte wereldwijd versterkte en de naam Ceretto tot een begrip maakte.

Pionierswerk in Piemonte: druiven van de verschillende cru’s werden apart gevinifieerd en gebotteld

Alessandro Ceretto

Sinds 1999 staat de derde generatie, bestaande uit Alessandro, Federico, Roberta en Lisa aan het roer van Ceretto. Alessandro is de wijnmaker, maar benadrukt dat beslissingen altijd samen worden genomen: “We doen wat werkt voor de wijngaard. Dat begon met biologische werkwijzen, later werd dat biodynamisch. Niet omdat dat zo mooi en betrokken klinkt, maar omdat we zien dat de stokken er beter op reageren.” Die aanpak levert volgens Alessandro wijnen op die trouw blijven aan de kracht en structuur van nebbiolo, maar met een verfijning die hun ouders en grootouders al nastreefden. “We willen wijnen maken die nu al plezier geven, maar die ook de tijd kunnen trotseren. Wat mijn opa, vader en oom begonnen, zetten wij voort.

Voorverkoopwijnen Ceretto:

2024 Dolcetto d'Alba Rossana

2024 Dolcetto d'Alba Rossana

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

22.50 17 90

per fles

2024 Barbera d'Alba Piana

2024 Barbera d'Alba Piana

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

25.50 19 95

per fles

2023 Nebbiolo d'Alba Bernardina

2023 Nebbiolo d'Alba Bernardina

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

29.95 23 50

per fles

2022 Barbaresco

2022 Barbaresco

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

60.90 47 50

per fles

2022 Barbaresco Gallina

2022 Barbaresco Gallina

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

133.90 104 00

per fles

2022 Barbaresco Asili

2022 Barbaresco Asili

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

205.00 159 00

per fles

2021 Barolo

2021 Barolo

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

67.50 52 50

per fles

2021 Barolo Prapò

2021 Barolo Prapò

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

149.50 116 00

per fles

2021 Barolo Bussia

2021 Barolo Bussia

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

149.50 116 00

per fles

2021 Barolo Rocche di Castiglione

2021 Barolo Rocche di Castiglione

Ceretto

0.75l

(Voorverkoop)

149.50 116 00

per fles

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer