Alle blogs

Begin je eigen wijnkelder

Door Xavier Kat & Max Funcke, 25 February 2022

Het aanleggen van een wijncollectie is voor iedere liefhebber weggelegd. De ideale collectie is gevarieerd en bevat de juiste wijn voor elk moment. Wij helpen u op weg aan de hand van drie wijnen, gemaakt van pinot noir.

Veel mensen dromen ervan een wijnkelder te bezitten. Ze krijgen spontaan visioenen van gewelfde, royaal gevulde kelders, ware schatkamers op ideale temperatuur en met de juiste luchtvochtigheid… Gelukkig hoeft u de lat niet zo hoog te leggen. Het aanleggen van een mooie wijncollectie ligt voor iedereen namelijk binnen handbereik, en deze hoeft heus niet specifiek in een speciale ruim- te onder het huis te liggen. Maar waar te beginnen? Hoe stel je de ideale verzameling samen? Wij delen graag onze tips met u voor het selecteren én het bewaren van een mooie collectie.

 

Het begin
Een bekende valkuil is dat er vaak te enthousiast wordt begonnen: dan koopt men in één klap heel veel wijn uit één herkomstgebied, dikwijls uit hetzelfde oogstjaar. Enkele jaren later is al deze wijn tegelijk op dronk, en bent u genoodzaakt om steeds eenzelfde type wijn te drinken. Jammer, want variatie maakt wijn juist zo leuk. Daarom ons devies: zorg voor variatie in kleur, stijl, prijs, en drinkvenster. Verschillende momenten vragen om een verschillende wijn, en u wilt niet overvallen worden door de constatering niet de juiste fles in huis te hebben.

 

Bij het opbouwen van een kelder moet u een schatting maken van hoeveel flessen u ongeveer drinkt. Want hoewel sommige wijnen baat hebben bij langdurige rijping, hebben ze niet het eeuwige leven. En het is zonde om erachter te komen dat een wijn eigenlijk voorbij zijn piek is. Dat neemt echter niet weg dat het leuk is om de ontwikkeling van een wijn te volgen. Een volgende tip is dan ook om per wijn meerdere flessen te kopen – zes is ideaal. Zo kunt u na enige tijd een fles openmaken om te beoordelen hoe de wijn zich ontwikkelt: dit geeft inzicht over het bewaarpotentieel. Het is raadzaam om uw bevindingen steeds te noteren en deze binnen handbereik te houden.

 

Afijn. Het bewaren van wijn spreekt enorm tot de verbeelding: veel liefhebbers koesteren wel herinneringen aan speciale flessen die perfect op dronk waren. Een moment van magie waarop geuren en smaken met elkaar versmelten en een unieke ervaring creëren. Wat een romantisch idee, bovendien, om een wijn te drinken uit het jaar dat je afstudeerde, dat je trouwde, je eerste huis kocht of dat je kinderen werden geboren!

 

Maar wat is een bewaarwijn precies? Wat zorgt ervoor dat sommige wijnen het beste jong gedronken kunnen worden, terwijl andere er jaren of zelfs decennia over doen om hun summum te bereiken? Dat heeft met verschillende factoren te maken, waaronder tanninegehalte, fruitintensiteit, concentratie, zuren, alcohol en eventueel ook suikers. Sommige druiven, nebbiolo bijvoorbeeld, hebben van nature een hoog tanninegehalte. Als een nebbiolowijn op (te) jonge leeftijd wordt gedronken, zullen de tannines de boventoon voeren. De ruwe structuur overstemt dan de onderliggende nuances. Enkele jaren rijping zullen de tannines verzachten, waardoor ze meer geïntegreerd raken. Op dat moment geeft de wijn zijn nuances prijs, en is hij ‘op dronk’. Dit vraagt allicht om wat geduld, maar dat wordt dubbel en dwars beloond. 

 

Een andere factor die invloed heeft op het rijpingspotentieel is zuur. Een wijn die over goede zuren beschikt kan doorgaans lang rijpen, omdat zuur net als tannine zorgt voor structuur. Denk bijvoorbeeld aan riesling of sangiovese.

 

Eigenaardig en verfijnd
Eén van de druiven die de meest legendarische bewaarwijnen opleveren is pinot noir. Deze blauwe druif heeft een eigenaardig karakter en is lastig te cultiveren. Veel wijnmakers peilen hun kundigheid aan de kwaliteit van hun pinot noir. De paradox van deze druif is dat de wijnen in het beste geval erg delicaat en verfijnd zijn: geen eigenschappen die een omvangrijk drinkkader doen vermoeden. 

Een wijn die over goede zuren beschikt kan doorgaans lang rijpen, omdat zuur zorgt voor structuur

Xavier Kat

Het geheim? De combinatie van fijn geschakeerde, elegante tannines en levendige zuren. Bovendien wint een wijn aan concentratie als het oogstrendement wordt beperkt. Pinot noir is hier zeer gevoelig voor, en daarom gebeurt dit veel: in Gevrey-Chambertin in de Bourgogne mag er niet meer dan veertig hectoliter wijn per hectare worden geproduceerd. Dat is ver onder het mondiale gemiddelde. Naast bovenstaande eigenschappen kan een pinot noir ook sappig en fruitig zijn. Dit type is niet gebaat bij langdurige rijping: de fruittonen die hem zo charmant maken vervagen na verloop van tijd. Wij hebben drie pinot noir-wijnen geselecteerd die het hele spectrum vertegenwoordigen: ze hebben een eigen karakter en zullen op verschillende momenten op dronk zijn. Ideaal dus als begin van een wijncollectie, of als aanvulling voor wie er al één heeft.

 

Vier handige bewaartips:
1. De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt rond de 10-12 graden. Echter hoeft men dit niet zo nauw te nemen: zolang de temperatuur maar boven de 0 en onder de 25 graden blijft.

2. Vermijd zonlicht: dit kan de smaakontwikkeling negatief beïnvloeden. Een rek in de woonkamer is prima voor wijnen die je binnenkort wil drinken, maar vrij funest voor bewaarwijnen.

3. Flessen met een kurk moeten liggen om uitdroging te voorkomen.

4. Houd bij welke wijnen u heeft en wanneer u ze wilt drinken.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod