De Grand Cru uit de Languedoc

Mas de Daumas Gassac: al 47 jaar uniek!

Ooit, begin jaren tachtig van de vorige eeuw, mocht Louis Kat z’n eigen inkoopprijs bepalen voor de wijn die snel zou uitgroeien tot een van de icoonwijnen van de Languedoc en zelfs van heel Frankrijk.

Oprichter van de Mas, Aimé Guibert, had niet de intentie om wijn te gaan maken. Na een leven van hard werken, gevolgd door de succesvolle verkoop van zijn bedrijf in de leerindustrie, dacht hij samen met z’n vrouw Véronique een rustig bestaan op te bouwen in de prachtige vallei van Gassac, in het achterland van Montpellier. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want toen de expert en professor in geologie aan de faculteit Oenologie in Bordeaux, Henri Enjalbert het echtpaar in ruste vertelde dat ze op een geologisch wonder woonden, waar absolute topwijnen gemaakt zouden kunnen worden, begon het bij de rasondernemer direct te kriebelen. Wat er zo bijzonder was aan de vallei? De bodemsamenstelling; glaciale afzettingen van zandsteen, rijk aan mineralen, met sterke overeenkomsten met de Côte d’Or. Daarnaast de aanwezigheid van water, door ondergrondse riviertjes die door de vallei stromen en als laatste het nabijgelegen massief, dat koele lucht brengt en zorgt voor een uniek microklimaat. Verder onderzoek volgde en in 1972 werden de eerste stokken cabernet-sauvignon, massale selecties uit de beste wijngaarden van Bordeaux, aangeplant. In 1978 werd een kleine hoeveelheid van het eerste oogstjaar aangeplant. In 1981 ontving Okhuysen een proeffles van een klant die Aimé nog uit zijn vorige leven kende, en in 1982 ging mijn vader voor het eerst bij Monsieur Guibert op bezoek. Een bezoek dat erin resulteerde dat Okhuysen de allereerste exportklant werd van Mas de Daumas Gassac. Een lange samenwerking was het gevolg. Wat mijn vader wellicht had voorzien, gebeurde: binnen enkele jaren werd Daumas Gassac een van de beroemdste wijnen van Zuid-Frankrijk. Ieder jaar werd de wijn beter, complexer, verfijnder. Naast cabernet-sauvignon werden andere druivenrassen aangeplant, waaronder ook witte druiven. In 1986 introduceerde het huis daarnaast een volstrekt unieke witte wijn. Daumas Gassac gaf de Languedoc het benodigde zelfvertrouwen en inspireerde andere wijnmakers om het juk van de goedkope bulkwijnen van zich af te schudden en te kiezen voor kwaliteit.

Inmiddels hebben de vier zonen van Aimé en Véronique het domein gezamenlijk voortgezet, geheel in de filosofie van hun ouders. Dit betekent: zo natuurlijk mogelijk werken, met een zeer grote aandacht voor biodiversiteit, een 100% focus op kwaliteit, authenticiteit en continuïteit.

 

Over de jaren is vaak de vraag gerezen of Daumas Gassac nu wel echt zo bijzonder is, of dat Guibert vooral gezien moet worden als pionier, die de tijdsgeest mee had. Maar dan, bij iedere verticale (meerdere jaargangen van een en dezelfde wijn) of vergelijkende (naast andere wijnen) proeverij, laat het huis zien nog altijd onderscheidend te zijn. De rode wijn heeft veel weg van een Bordeaux, maar dan met een meer mediterraan karakter. De witte wijn laat zich wat dat betreft moeilijker vangen; de assemblage van hoofdzakelijk chardonnay, viognier, chenin blanc en petit manseng is daarvoor te uniek. Deze witte wijn is rijk en krachtig, met een frisse mineraliteit en een grote complexiteit. Zowel rood als wit hebben bovendien een fantastisch bewaarpotentieel, wat hen zeer aantrekkelijk maakt voor verzamelaars en als geboortewijnen. Kortom unieke wijnen, die een plek verdienen in iedere wijnkelder.

2024 Blanc - Saint Guilhem-le-Désert - Cité d'Aniane

2024 Blanc - Saint Guilhem-le-Désert - Cité d'Aniane

(Voorverkoop)

49 70

per fles bij 6 flessen,
63.90 52.50 per fles

2024 Rosé frizant

2024 Rosé frizant

(Voorverkoop)

18 50

per fles bij 6 flessen,
23.50 19.25 per fles

2023 Rouge - Saint Guilhem-le-Désert - Cité d'Aniane

2023 Rouge - Saint Guilhem-le-Désert - Cité d'Aniane

(Voorverkoop)

49 70

per fles bij 6 flessen,
63.90 52.50 per fles

 

 

Bekijk alle blogs