Alle blogs

Oogstjaar 2023; gezonde wijnstokken en een veelbelovende oogst!

Door Matthieu Chapon, hoofd wijngaard Daumas Gassac, 28 July 2023

Ze werken nu in de schaduw, maar onder de zon werkt ons wijngaardteam elke dag maanden lang om onze wijngaard voor te bereiden op de toekomstige oogst.

Een terugblik op het jaar 2023; een vol klimatologische wendingen en verrassingen, maar die – dankzij de natuur en het harde werk van iedereen – aardig goed vorm begint te krijgen! 

 

Het jaar 2023 begon met lichte vorst in de wijngaarden van de chardonnay, muskaatdruif en chenin, maar gelukkig zonder enige schade aan te richten. We hebben daarna geen regen meer gehad tot het begin van het seizoen (mei/juni), toen we te maken kregen met hagel en regelmatige regenbuien. Sommige ziekten (Mildïou en Oidium) kwamen voor, maar kregen geen kans door het snelle ingrijpen van het team. Het klimaat nam het vervolgens over en we hadden slechts 2% verlies op alle percelen van Mas de Daumas Gassac. De regen stabiliseerde zich tijdens een goede ontwikkelingsfase van de druiven. Daarbij komt nog het werk van het team waardoor onze wijngaard goed kon floreren. Het is ook onze taak om de wijnstokken voor te bereiden op veranderingen in het klimaat, zodat ze zich kunnen aanpassen en op natuurlijke wijze de grillen van de natuur aankunnen. Ter compensatie bij een gebrek aan regen (er is geen irrigatie van de wijnstokken), moet de grond zorgvuldig worden verzorgd. Zo werken we aan zaaiingen en plantendekking om de bodem te beschermen tegen verdamping.


Het doel is het maximaliseren van de watervoorziening en te behouden wat we hebben in de grond. Wij zijn erg blij te kunnen vaststellen dat onze wijngaard steeds beter bestand is tegen de gevaren van het klimaat. We hebben zelfs percelen die helemaal zelfvoorzienend zijn en die tot op heden de verwachte opbrengsten leveren. Als de maand augustus mild is, kunnen we een goede oogst verwachten voor de verschillende druiven. Door de koele nachten en warme temperaturen overdag rijpen de druiven langzaam. Dit is echt voordelig voor ons vergeleken met andere jaren, waar de nachten vaak heet waren op dit moment en de druiven sneller rijpten. Als resultaat hiervan bestaat het wijngaardteam uit zes vaste en acht seizoengebonden leden. In dit stadium verwacht ik geen vroege oogst, maar een tijdige oogst rond 28 augustus of zelfs begin september, afhankelijk van de weersomstandigheden. Onze wijngaard groeit elk jaar met ongeveer 2 hectare, altijd in lijn met onze belangrijkste filosofie – dat wil zeggen met aandacht voor wat ons omringt en de agro-ecologische ontwikkeling. Deze ontwikkeling betreft met name de herstructurering van de percelen. Elk lid van het team heeft een eigen perceel toegekend gekregen zodat deze stuk voor stuk de juiste zorg krijgen. Zo vragen de oudste stokken bijvoorbeeld meer aandacht dan de jongere, omdat ze het meest kwetsbaar zijn.


Dit jaar zijn er nieuwe percelen met nieuwe druivensoorten bijgekomen op het domein. Op dit moment beschikt de wijngaard over 65 hectare wijnstokken en zitten we in het laatste jaar van onze biologische certificering, dus de verwachting is dat we volgend jaar het certificaat zullen hebben. Dit jaar zijn de eerste testen uitgevoerd en die bleken positief. Volgend jaar zullen de werkzaamheden worden vernieuwd en uitgebreid, met als doel de wijngaarden biodynamisch te maken. Nu worden de tests uitgevoerd in tien percelen en als deze doorslaggevend zijn, zullen we deze aanpak overal in de wijngaard uitrollen.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod