Alle blogs

Oogstverslag Bourgogne 2021

Door Job Joosse, 25 June 2023

Op dinsdag 9 mei vertrokken wij in alle vroegte met ons proefteam naar de Bourgogne. Het team bestond dit jaar uit Yves van Maren, Job Joosse, Niels Ypenburg en Charlotte Wagner.

2021 was inmiddels overal gebotteld en daarom een ideaal moment om de proef op de som te nemen. 2021 is bovendien een jaar waar wij met veel nieuwsgierigheid naar uitkeken. Een jaar met de nodige uitdagingen, om het maar mild uit te drukken, maar met uiteindelijk – zo bleek – geweldige verrassingen en schitterende wijnen!

 

Uitdagende weersomstandigheden
De winter was mild en nat. Na een droge maand februari volgde er midden maart een korte periode met zomerse warmte die de wijngaard direct tot leven bracht. Deze vroege uitloop van de knoppen had desastreuze gevolgen toen in de nachten van 5 april tot 8 april vorst in combinatie met sneeuw toesloeg. In veel wijngaarden waren de verliezen van de toekomstige oogst 50% tot zelfs 90%. Ondanks dat de temperaturen daarna iets milder werden was het lastig voor de stokken om nieuwe knoppen te krijgen. In mei werd het weer niet beter en was er veel regen met zelfs stormen en ook hagelbuien die voor extra problemen zorgden. Na een relatief rustige maand juni met aardig weer, volgde weer een zeer natte maand juli en ook in augustus bleef het aanhoudend bewolkt en koel. Deze weersomstandigheden zorgden voor heel veel werk in de wijngaarden om deze gezond te houden. Daarnaast kwam de rijpheid maar langzaam op gang. De druiven hadden lage suikerwaarden en de zuurgraad bleef aan de hoge kant. Vanaf half september werd de oogst binnengehaald onder soms zelfs stormachtige weersomstandigheden. Tijdens de oogst moest er rigoureus worden geselecteerd. Zowel in de wijngaard als daarna op de ‘table de tri’ bij de kelders. Ten opzichte van 2020 was de oogst van 2021 ruim de helft kleiner.

 

‘Une année très bourguignonne!’
Is er dan werkelijk helemaal niets positiefs te melden over dit jaar? Op verschillende plekken kregen we te horen dat er in mineur was gestart aan de vinificaties. Naast wat er door de vorst en hagel al aan rendementen verloren was gegaan zag men de oogst verder gedecimeerd worden door de strenge selecties van de druiven. Na de vergistingen klaarden de gemoederen op. De wijnen die op vat lagen te rijpen lieten namelijk frisheid en spanning zien, met een heerlijke fruitintensiteit. Gezien de weersomstandigheden heeft dit oogstjaar dan ook wijnen voortgebracht met elegantie, lager alcohol en met evengoed een stevige structuur voor een goed bewaarpotentieel. De uiteindelijke kwaliteit wordt dan ook gekoesterd door de producenten. Na veel warmtejaren met krachtige en voluptueuze wijnen nu eindelijk weer verfijning, finesse en een speelse levendigheid. Volgens Jean-François Bachelet, de vader van Marc en Alexandre (Domaine Bachelet-Monnot) ‘une année très bourguignonne’, in de beste zin van het woord. Hij voegt daar met een grote glimlach aan toe; ‘het was een verrukkelijk jaar om van het vat te proeven, ontzettend jammer dat we er niet zoveel van hebben’!


Ook wij kunnen concluderen dat we heel goede wijnen hebben geproefd. Onze producenten hebben stuk voor stuk zeer kwaliteitsgericht gewerkt en dat is in de zuiverheid en vitaliteit van de wijnen dan ook prachtig te proeven. Een zeer koopwaardig jaar dat voor de echte liefhebbers van goede bourgogne niet in de kelder mag ontbreken. Daarnaast gaan deze wijnen, dat geldt voor zowel wit als rood, al jong zeer toegankelijk en mooi zijn om te drinken, met evengoed een uitstekend bewaarpotentieel.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod