Alle blogs

Voorverkoop Bourgogne 2021: Tollot-Beaut

Door Job Joosse, 30 June 2023

Het bezoeken van Domaine Tollot-Beaut is altijd een van de hoogtepunten van de trip naar de Bourgogne. De inzichten die de intelligente en bescheiden Nathalie Tollot op het oogstjaar geeft, zijn namelijk altijd heel leerzaam.

Samen met haar neven Olivier en Jean-Paul is ze verantwoordelijk voor dit oude domein even ten noorden van Beaune. De meer dan twintig hectare wijngaarden die de familie in bezit heeft, zijn verdeeld over veel verschillende percelen in Beaune en de dorpen Aloxe-Corton, Chorey-lès Beaune en Savigny-lès-Beaune. De stijl die hier gemaakt wordt, is altijd gemakkelijk te benaderen, maar heeft tegelijk diepgang en een uitstekend bewaarpotentieel. Daarnaast is het indrukwekkend om te proeven hoe de duidelijk herkenbare huisstijl van vinificatie en opvoeding de terroirs laat spreken en respecteert. Al een aantal jaren op rij wordt Domaine Tollot-Beaut geplaagd door de weersomstandigheden, met kleine oogsten tot gevolg. Ook in 2021 zat het niet mee en is er aanzienlijk minder gemaakt dan normaal. Nathalie vertelde dat het een verdrietig gezicht was dat een deel van de ondergrondse kelders van het domaine gewoon leeg was gebleven. Over de kwaliteit is ze echter zeer te spreken. We moesten streng zijn met het selecteren van de druiven die tijdens de oogst binnenkwamen, maar dat heeft zijn vruchten afgeworpen.  

De elegantie en verfijning die onze rode Bourgognes bezitten in 2021 is zeer verleidelijk en het florale en expressieve karakter precies waar je op hoopt bij een pinot uit de Côtes de Beaune!

Nathalie Tollot

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod