De wondere wereld van sherry

De wondere wereld van sherry

Door Job Joosse | 14 oktober 2022

Op dit moment zijn wij bezig met onze voorverkoop Spanje. In onze zoektocht naar de mooiste Spaanse wijnen proefden we in het voorjaar de serie Tres Miradas ‘Sierra de Montilla’ Clásicos van Bodegas Alvear. Dit was een onvergetelijke ervaring. Zo complex, spannend, origineel en gastronomisch. Montilla is een streek in het zuiden van Spanje waar enkele zeer bijzondere wijnen vandaan komen.

De Tres Miradas ‘Sierra de Montilla’ Clásicos zijn onversterkte droge witte wijnen, gemaakt van de Pedro Ximénezdruif. Ze komen uit het in Nederland vrij onbekende Montilla-Moriles, iets ten zuiden van de stad Córdoba in Andalusië. Ik schrijf bewust ‘onversterkt’ omdat de streek hofleverancier is van ingedroogde Pédro Ximinez druiven voor de versterkte zoete sherry uit Jerez de la Frontera. Dat de streek Montilla zelf ook schitterende wijnen voortbrengt is nauwelijks bekend. Toch heeft het oude Bodegas Alvear (1729) een geweldige reputatie opgebouwd onder de ware sherrystijl-afficionados. De pedro ximénez druiven voor deze droge witte ‘parcela y añada’ (perceelselecties, met jaargang) wijnen komen van drie kleine aparte percelen met heel oude vrijstaande stokken (lokaal ‘en vaso’ genoemd of gobelet). De terroirs van deze drie cuvée’s zijn allemaal net even anders. De vergisting vindt plaats op oude houten vaten en wordt vervolgd door een opvoeding van achttien maanden onder de ‘velo de flor’, die aan het einde van de gisting langzaam ontstaat. Dit geeft een verrassende combinatie van een specifieke terroir-definitie en de beendroge, nootachtige, aardse complexiteit van de zeer traditionele rijping onder flor. Omdat de wijnen niet versterkt zijn behouden ze een bepaalde extra elegantie en lichtvoetigheid die heel aangenaam en verfijnd is.     

Deze wijnen komen het best tot hun recht op een temperatuur van circa 8º graden Celsius in een wit wijnglas (die je normaliter voor een witte wijn als riesling zou gebruiken). De gastronomische mogelijkheden van deze wijnen zijn geweldig. Klassiek bij gemarineerde groene olijven, de beroemde jamon ibérico, chorizo en/of gerijpte manchego. Maar ook de combinatie met (inkt)vis, schaal- en schelpdieren is ongeëvenaard. Verrassend genoeg kan het uitstekend bij de Japanse rauwe bereidingen van vis zoals sashimi en sushi met soja en zelfs wasabi. Ook bij de uitdagend pikante en gekruide smaken van een Thaise of Indiase curry met gamba’s, vis of gevogelte, passen deze wijnen uitstekend.    


Producten