Vinificatie: De druiven zijn afkomstig van de schitterend gelegen wijngaarden, op de steile heuvels van Valdobbiadene en Vidor. Moderne vinificatietechnieken, gave druiven en bevlogenheid zijn de ideale ingrediënten voor dit sprankelende aperitief.
Proefnotitie: De mousse is net zo elegant en vriendelijk als de familie De Faveri zelf. De neus verleidt met een parfum van witte bloemen, bloesem, suikermeloen en iets van peer. De smaakaanzet is heerlijk fris, met sappig wit fruit, een hint van honing, florale tonen en een mild droge en verkwikkende afdronk.
Schenkadvies: Tussen nu tot 2025, 6-8°C
Wijn-spijs advies: Als aperitief, bij een feestelijke brunch of bij antipasti. Neem bijvoorbeeld dun gesneden zalm op toast met crème fraîche.
Vinificatie: Een assemblage van 44% pinot noir, 44% chardonnay met 12% Bouzy rouge (pinot noir van binnen de dorpsgrenzen van Bouzy heeft een eigen herkomstbenaming). Na een rijping van meer dan acht jaar ‘sur latte’ in de diepe crayères volgde het dégorgement in april 2023.
Proefnotitie: In de geur notige tonen, frambozen en bosbessen. De lange rijping op de fijne gistsporen geeft ook hier een prachtige gelaagde textuur. De intrigerende lange afdronk heeft zowel rijp geel fruit als wederom het sappige elegante rode fruit.
Schenkadvies: Tussen nu en 2030, 6-8°C
Wijn-spijs advies: Perfect met geroosterde eend, tonijntartaar, of aardbeien-salade met balsamico en geitenkaas.
Vinificatie: De naam Les Bouffants is een verwijzing naar de beroemde heuvel waar de wijngaarden zich bevinden. De omstandigheden zijn hier ideaal voor het verbouwen van hoogwaardige sauvignon blanc; de stokken zijn veertig jaar oud, de expositie is op het zuiden en de bodem bevat veel kalksteen.
Proefnotitie: De resulterende wijn is klassiek sancerre: aroma’s van citrus, gemaaid gras en poederig gesteente. Ook in de smaak herkennen we de klassieke mineraliteit en uitbundige fruittonen van een sancerre.
Schenkadvies: Tussen nu tot 2030, 8-10°C
Wijn-spijs advies: Een klassieker bij verse geitenkaas, maar ook perfect bij gerookte vis of sushi en bij avocado met vinaigrette.
Vinificatie: Een grote premier cru die dezelfde expositie heeft als de Grand Cru’s met vaak krachtige wijnen. Samuel heeft hier 0.6 hectare wijngaard. Een opvoeding van 18 maanden. 20% van de wijn krijgt een opvoeding op wat grotere eiken vaten van 500 liter.
Proefnotitie: Een wijn met een prachtige concentratie, nog iets gesloten in de neus; bloemig mineraal en stenig.
In de mond zuiver en lineair, met tonen van witte
bloemen, suikermeloen, witte perzik en zachte bitters.
Schenkadvies: Tussen 2027 en 2033, 10-12°C
Wijn-spijs advies: Prachtig bij oesters, tarbot met beurre blanc, of een romige citroenrisotto.
Vinificatie: Een selectie van de mooiste oude stokken uit Pouilly-Fuissé komt in aanmerking voor deze topcuvée van Collovray en Terrier. Deze oude stokken, tussen de 60 en 90 jaar oud, geven van nature lage rendementen, waardoor het sap meer concentraat bevat. Jean-Luc kiest er dan ook voor om de wijn op eikenhouten vaten te vinifiëren en op te voeden.
Proefnotitie: Intense neus met tonen van rijpe perzik, suikermeloen, bloesem, iets van vanille en een lichte toast. De smaak is gul en uitbundig, biedt zwoel rijp fruit, mineralen, een mooie complexiteit en uitstekende zuren.
Schenkadvies: Tussen nu tot 2028, 10-12°C
Wijn-spijs advies: In roomboter gebakken slibtong met friet en salade.
Vinificatie: Rosé zoals rosé bedoeld is. De druivenschillen krijgen maximaal een nacht de tijd om hun kleur en smaak aan deze bleekroze rosé mee te geven.
Proefnotitie: In de neus aroma’s van bosaardbei, veldbloemen, framboos en een vleugje garrigue. De smaak is lekker sappig en elegant, maar biedt ook spanning met een aangename bite en een lange, frisdroge finale.
Schenkadvies: tussen nu en 2026, 8-10°C
Wijn-spijs advies: Ondanks de lichte kleur toch een krachtige rosé die verrukkelijk is bij een salade niçoise met gegrilde verse tonijn. Een perfect aperitief, maar zeker ook aan tafel bij diverse mediterrane gerechten. Genieten!
Vinificatie: Bij deze wijn zoekt Stéphane zowel naar structuur en rondeur als fruitexpressie. Dat vindt hij door de helft van de druiven - merlot en cabernet-sauvignon - een opvoeding op hout te geven en de andere helft op RVS.
Proefnotitie: Prachtig zuiver en elegant en biedt tegelijk een mooie concentratie. Uitbundig, rijp fruit, bloemen, laurier en een subtiele hint van peper. De afdronk is lang en levendig.
Schenkadvies: Tussen nu tot 2026, 16-18°C
Wijn-spijs advies: Drinkt mooi bij gegrild vlees, kalfsvlees, gevogelte en harde (oude) kazen.
Vinificatie: Wijnmaker Karim Mussi Saffie heeft een grote voorliefde voor werken met oude wijnstokken. Die geven immers druiven met zowel concentratie als elegantie. Dit proef je terug in deze Malbec. Hij heeft de kracht die je van een Malbec Reserva uit Mendoza mag verwachten, maar hij bezit tegelijkertijd ook een ongekende elegantie en finesse.
Proefnotitie: Spannende neus van zwarte bessen, cassis en pruimen, alsmede cacao en tabak. Complexe smaak met tonen van donker bosfruit en zoethout, fluwelige tanninen en een rijke en toch frisse afdronk.
Schenkadvies: Tussen nu tot 2030+, 15-17°C
Wijn-spijs advies: Bij Argentijnse ‘Asado’ met gegrild runderribstuk of lamskoteletten met salsa verde.
Vinificatie: Een blend van 55% cabernet sauvignon, 39% merlot en 6% petit verdot. De druiven worden hand geoogst en vergisten in zowel betonnen als roestvrijstalen tanks. De rijping vindt plaats in eikenhouten vaten, waarvan 50% bestaat uit nieuwe vaten, voor een periode van 17 maanden.
Proefnotitie: Château Giscours is dan ook zonder enige twijfel een van de beste wijnen van Margaux met een rijpe en weelderige neus vol paars fruit. In de smaak een hint van vijgen en ingemaakt fruit, donkere chocolade en heerlijke frisse zuren voor harmonie en diepgang.
Schenkadvies: Tussen nu en 2040+, 16-18°C
Wijn-spijs advies: Heerlijk bij ibericorack met zoete aardappelfriet en trostomaatjes uit de oven.
Proefnotitie: Een expressieve en bijna florale neus met cassis en zwarte peper. Nu al complex met ragfijne zuren, sappig rood fruit en stevige, maar mooi gepolijste tanninen. Château Rauzan Ségla maakt een immense indruk in 2017, ondanks de moeilijkheden in de appellation!
Schenkadvies: Tussen 2025 tot 2036+, 16-18°C
Wijn-spijs advies: Past goed bij rijke gerechten met gebraden vlees, zoals entrecote, lam of eend. Bij gerechten met paddenstoelen en aubergine, rijk gevulde pasta's met bijvoorbeeld truffel of bij pikante harde kazen.
Vinificatie: De sémillon druiven komen mooi tot ontwikkeling dankzij de kenmerkende laag kiezels, de zogenaamde 'graves'. De botrytis cinerea, de zogenaamde edele rotting, zorgt voor indroging van de druiven en concentratie van suikers en zuren.
Proefnotitie: Het resultaat is een nectar met een complexe zoete smaak, met tonen van perziken, abrikozen, honing, prachtige zuren en een frisse, maar geconcentreerde zoetheid.
Schenkadvies: Tussen nu tot 2038, 8-10°C
Wijn-spijs advies: Een heerlijk aperitief, of bij foie gras en gevogelte met een mooie romige saus, maar natuurlijk ook bij blauwaderkazen of zoete fruitdesserts.